Pokles zahraničního obchodu pokračoval i v únoru

Recese v západní Evropě dál tvrdě dopadá na českou ekonomiku. Náš vývoz se v únoru meziročně snížil o 22 procent a dovoz o 21 procent. Zahraniční obchod tak skončil s přebytkem 9 miliard korun, což je výrazně horší výsledek než loni. Od března by ale už čísla mohla být méně hrozivá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výroba automobilů

Výroba automobilů | Foto: Evropská komise

Pomoci by mělo zavedení šrotovného v okolních zemích, díky kterému české automobilky opět obnovily výrobu, říká hlavní ekonom Patria Finance David Marek:

"A to z toho důvodu, že vývoz strojů a dopravních prostředků se podílí zhruba 55 procenty na celkovém vývozu z České republiky. A v okamžiku, kdy dojde k oživení poptávky po automobilech v západní Evropě, nebo třeba i na Slovensku, potom to českou statistiku zahraničního obchodu ovlivní opravdu výrazně."

Podle ekonoma Raiffeisenbank Pavla Mertlíka sice osobní automobily představují velkou část exportu v české ekonomice, ale celkový pokles exportu bude i tak pokračovat:

"V těch ostatních třídách výrobků recese bude spíš asi pokračovat. Když se podíváme třeba na lednové objednávky v průmyslu v Německu, tak ty meziročně klesly asi o 39 procent. A při známé vývozní závislosti z České republiky to svědčí o tom, že odběr celé řady dalších odvětví bude dál klesat. Myslím si, že v tom souhrnném čísle se ty automobily samozřejmě projeví, ale čísla, která lze očekávat, budou opět kolem 20 procent směrem dolů."

Přečtěte si také:
Česká ekonomika na konci loňska překvapivě rostla
Ve druhé půlce roku čeká podle guvernéra ČNB Česko další náraz krize
Zahraniční obchod skončil v prosinci se schodkem 12 miliard korun
Statistický úřad potvrdil prudký pokles českého zahraničního obchodu
Finanční krize v Česku - zvýšení nezaměstnanosti, propad zahraničního obchodu
ČSÚ: Zahraniční obchod skončil v srpnu s nejhorším letošním výsledkem
Zahraniční obchod za červen hlásí přebytek skoro 14 miliard korun

Tomáš Medek, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme