Pokud EK neprodlouží elektrárně Dukovany licenci, ČEZ podle analytika utrží velké ztráty

Evropská komise má rozhodnout, zda jsou evropské jaderné bloky odolné proti přírodním katastrofám a jiným rizikům. V České republice se pozornost zaměří na jadernou elektrárnu Dukovany, které končí licence v roce 2015. Zda jí bude životnost prodloužena do roku 2025, ale závisí právě na Evropské komisi. Své rozhodnutí, které se promítne i na stabilitě elektrárenské firmy ČEZ, oznámí příští rok na jaře.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Dukovany

Jaderná elektrárna Dukovany | Foto: Michal Malý | Zdroj: Český rozhlas

Neprodloužení licence by znamenalo výpadek 20 procent produkce elektrické energie v České republice.

Je to shodou okolností tolik, co vlastník elektrárny - společnost ČEZ exportuje na zahraniční trhy. Český energetický trh by tak neměl trpět zásadnějším nedostatkem elektrické energie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Světa o druhé byl analytik společnosti Patria Tomáš Sýkora

„Pokud by musela být elektrárna Dukovany uzavřena, nezůstalo by jen u ní. Týkalo by se to asi většího množství jaderných elektráren po Evropě. Nabídka elektřiny by tak poklesla a cena by vzrostla,“ říká analytik společnosti Patria Tomáš Sýkora.

Pro společnost ČEZ by uzavření elektrárny znamenalo velké ztráty. Tato 20procentní produkce je zároveň nejlevnějším zdrojem výroby skupiny ČEZ. ČEZ by ztrátu mohla částečně nahradit jinými zdroji, například vyšší výrobou z uhelných elektráren.

Hodnota společnosti i zisky by klesly

„Předpokládané zisky společnosti ČEZ po roce 2015, které se dnes odhadují okolo 40 miliard korun, by mohly být řekněme o čtvrtinu nižší, stejně tak i hodnota společnosti,“ vysvětluje Sýkora.

Ceny akcí by podle něj v případě neprodloužení licence Dukovanům výrazně propadly. „Odhaduji, že by mohly ztratit až čtvrtinu své hodnoty. Zástupci společnosti ČEZ doposud ujišťovali o bezproblémové schopnosti Dukovan testy splnit a varianta jejich uzavření je prozatím oficiálně málo pravděpodobná,“ dodává Tomáš Sýkora.

Barbora Kreuzerová, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme