Pokud EU nenavýší rozpočet, je v ohrožení i program Erasmus

Česko by mělo ještě do konce roku z evropských fondů dostat v přepočtu asi 25 miliard korun. Jenže tyto peníze teď v Bruselu nejsou a některé členské státy Evropské unie blokují navýšení evropského rozpočtu. Kvůli tomu zároveň docházejí peníze na program studentských výměn Erasmus.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie

Evropská unie | Zdroj: ČTK

Česko by mělo z Bruselu do konce roku získat asi miliardu eur, tedy zhruba 25 miliard korun. Českému rozhlasu a ČTK to řekl náměstek ministra financí Jan Gregor.

V evropském rozpočtu však chybí 9 miliard eur, tedy přes 220 miliard korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaké budou dopady, pokud EU nenavýší rozpočet, shrnoval v Odpoledním Radiožurnálu zpravodaj Českého rozhlasu v Bruselu Ondřej Houska

Členské země Evropské unie se tak nejdřív musejí s Evropským parlamentem dohodnout na navýšení evropského rozpočtu na tento rok. O navýšení evropského rozpočtu v Bruselu jednají zástupci ministerstev financí unijních zemí.

Část peněz z rozpočtu by měla jít právě na výplatu evropských fondů, tedy i do Česka. Země jako Německo nebo Nizozemsko je chtějí ale ušetřit. Pro Česko by to pak znamenalo, že by peníze nedostalo letos a muselo by doufat, že přijdou v dalších letech.

Pro navýšení rozpočtu by však i Česko muselo do Bruselu zaplatit skoro dvě miliardy korun navíc.

Proto je dnešní jednání podle náměstka Jana Gregora pro Česko klíčové.

EU chce od členských zemí více peněz do studentského programu Erasmus

Číst článek

Pokud se dohoda nenajde, budou chybět peníze například také na studentský program Erasmus, díky kterému můžou každý rok tisíce mladých lidí studovat v cizině.

Ondřej Houska, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme