Pokus o akvizici polské banky provází podezření z korupce

Jedna z největších bank světa - německá Deutsche Bank - podle polského tisku zaplatila velký úplatek při pokusu o převzetí polské banky BIG Bank.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dolary

dolary | Foto: Jan Rosenauer

Šest a půl milionu dolarů zaplatila údajně Deutsche Bank podle listu Rzeczpospolita za fiktivní konzultace před plánovaným nepřátelským převzetí gdaňské BIG Banky. Ta byla akcionářem dvou velkých pojišťoven.

Úplatky skončily na kontě firmy, se kterou udržovali čilé kontakty tehdejší šéfové obou státních pojišťoven. Ti pak navzdory nesouhlasu vlády hlasovali pro převzetí gdaňské banky německou bankou. Tato transakce měla zřejmě zajistit dostatek kapitálu na privatizaci pojišťoven.

Jde o jednu z největších polských afér, do které je zapletena řada politiků. Rzeczpospolita k tomu napsala, že západní investoři by měli dodržovat západní standardy. Pokud by takto měly vypadat západní příklady etického působení firem, pak je Polsko nepotřebuje, protože má v tomto ohledu dost vlastních vzorů podobné kvality, poznamenal k tomu polský list.

Milan Kopp, Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme