Poláci diskutují o ozdravění veřejných financí

Rychlost přijetí eura v Polsku závisí od nápravy veřejných financí, uvedl šéf polské Národní banky Leszek Balcerowicz. Upozornil také, že není důvod jásat nad poklesem inflace - podle jeho názoru jde o dočasný jev.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eurobankovky

Eurobankovky | Foto: Jan Rosenauer

"Špatný stav veřejných financí ohrožuje hospodářský rozvoj a oddaluje zavedení eura," prohlásil Leszek Balcerowicz. Šéf polské Národní banky doufá, že se nová ministryně financí Zyta Gilowská bude snažit udržet rozpočtovou disciplínu a omezí státní výdaje i deficit.

"Čím rasantněji tyto změny provedeme, tím rychlejší bude rozvoj a tím více se zvýší ekonomická bezpečnost země," řekl profesor Balcerowicz. Vláda podle něj nemůže počítat s dalším snížením inflace, protože zlevnění potravin a pohonných hmot, které se nejvíce podílelo na poklesu inflace, nebylo vyvoláno tržními mechanismy:

"Za prvé: Náš export potravin do Ruska byl zablokovaný. Na vnitřním trhu se proto objevilo více potravin, a to vyvolalo pokles jejich cen."

"Za druhé: na finančním trhu došlo k určitým pohybům - vláda prodala devizy - a za třetí: marže na pohonné hmoty se snížily, což nebylo výsledkem tržních sil, ale opět zásahu vlády. Snižující se inflace podle mě proto není trvalým jevem," uvedl Leszek Balcerowicz. Inflaci ale nepovažuje za hrozbu polské ekonomice.

Milan Kopp, Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme