Poláci se vzdalují od zavedení eura

Čím dál méně Poláků si přeje zavedení společné evropské měny. Také ekonomové doporučují polské vládě, ať s přijetím eura počká. Paradoxně z toho mají největší radost sousední Slováci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropské peníze

Evropské peníze | Foto: Jan Rosenauer

Zájem Poláků o přijetí eura klesá. Polovina lidí si myslí, že by vláda měla zvolnit tempo v přípravách na přijetí společné evropské měny. Kabinet Donalda Tuska plánoval, že eurem se v Polsku bude platit už od roku 2012.

Podle ekonomů to ale bude minimálně o dva roky později. Může za to celosvětová hospodářská krize, chybějící dohoda vlády s opozicí, ale také situace v sousedním Slovensku, které letos vstoupilo do eurozóny.

Podle posledních průzkumů více než 40 procent Slováků pravidelně nakupuje právě v Polsku. Může za to výhodný kurz eura vůči polské měně. Počet Slováků, kteří v Polsku platí kreditními kartami, vzrostl s porovnání s loňským rokem téměř o sto procent. Řadu zboží totiž mohou v Polsku pořídit až o polovinu levněji než doma na Slovensku.

Přečtěte si také:
Přijetí eura v Česku je v nedohlednu. Exportéři už ale po něm prý netouží
Slovensko má omezit rozpočtové výdaje, vyzývá Evropská komise
Ministr financí Janota: Kvůli schodkům rozpočtu se oddálí přijetí eura
Neplatné slovenské koruny pomôžu dobrej veci
Euro se u Slováků těší stále větší oblibě
Euro bude v Česku podle Marka až v roce 2014
MMF: Země východní Evropy by měly rychle vstoupit do eurozóny
Poláci připravují návrh podmínek pro vstup do systém ERM-2
Slováci začali díky výhodnému kurzu eura nakupovat v Polsku

Petr Vavrouška, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme