Policie díky registru účtů zjistí, kde hledat 'černé' peníze

Ministerstvo financí pracuje na návrhu národního centrálního registru bankovních účtů. Ten by měl usnadnit mocenským orgánům hledání „ulitých“ peněz.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Číselník - trezor (ilustr. obr.)

Číselník - trezor (ilustr. obr.) | Foto: Fotobanka stock.xchng

„Centrální registr účtů by měl směrovat oprávněné subjekty na konkrétní finanční instituce, které vedou příslušné účty, které jsou předmětem šetření daného oprávněného subjektu,“ řekl ve Světě o Osmé Rádia Česko vedoucí oddělení sběru a zpracování dat Finančního a analytického útvaru ministerstva financí Jiří Vaněk. Oprávněnými subjekty je myšlena například policie, daňová správa, exekutor nebo notář.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jiří Vaněk a Martin Ondráčka ve Světě o Osmé Rádia Česko

Finanční instituce by do registru povinně oznamovaly vzniklé ale naopak i zaniklé účty. Zmíněné subjekty by pak prostřednictvím datových schránek žádali o informace o konkrétních účtech. Neznamená to ale, že by mohly sledovat zůstatky, či pohyby na konkrétních účtech. Vaněk ujišťuje, že hromaděním informací o účtech nebude docházet k vyzrazení bankovního tajemství.

„V roce 2009 probíhalo 750 tisíc exekucí. Pokud by ke každé exekuci měl vzniknout dopis, který dopadne na všechny finanční instituce, dostáváme se do milionových počtů zasílaných žádostí o součinnost pro probíhající exekuční řízení. Exekutor by tak nově oslovoval pouze subjekty, které očekává, že by u nich kladná odezva mohla být a ostatní vynechává.

Ředitel protikorupční organizace Transparency International David Ondráčka projekt vítá a je rád, že k němu ministerstvo financí přistupuje. „Platí, že pokud policie začne vyšetřovat kauzu hospodářské kriminality, ví o nějaké firmě, která někam převáděla peníze a netuší, kde má konta a kde by peníze mohla případně zastavit,“ popisuje Ondráčka současnou praxi. „Zrychlilo by to zabavování majetku případně obstavování účtů,“ dodává s tím, že je potřeba systém opatrně nastavit, aby informace nemohly být zneužity.

Michal Šenk, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme