Policie navrhla obžalovat deset lidí včetně šéfky ERÚ Vitáskové za podvody se solárními elektrárnami

Policie navrhla obžalovat deset lidí v kauze solárních podvodů, mezi nimi i předsedkyni Energetického regulačního úřadu Alenu Vitáskovou. Obvinění se týká případu dvou fotovoltaických elektráren Zdeněk Sun a Saša Sun na Chomutovsku, které za podivných okolností dostaly licenci těsně před koncem roku 2010, kdy ještě platily vysoké výkupní ceny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alena Vitásková

Alena Vitásková | Foto: Elena Horálková

„Obvinění se týká správního řízení u dvou fotovoltaických elektráren, kde se státní zástupce domnívá, že paní předsedkyně postupovala v rozporu se svými povinnostmi,“ potvrdil mluvčí úřadu Jiří Chvojka.

Šéfka ERÚ podle žalobce kryla svou podřízenou Michaelu Schneiderovou, která zastavila prověřování platnosti udělených licencí. Mezi dalšími devíti obviněnými jsou současní i bývalí zaměstnanci úřadu a také zástupci objednavatelů a zhotovitelů elektráren, kteří jsou stíháni za podvod či pokus o něj.

Přehrát

00:00 / 00:00

O obviněních v kauze dvou solárních elektráren mluvil Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost

Skupina lidí se podle policistů snažila licenci získat do konce roku 2010. Následně plánovala připojit elektrárny k distribuční soustavě elektřiny. A to i v případě, že obě elektrárny nebyly ještě v tomto roce dokončeny. Tím by jim byla garantována podstatně vyšší cena za výkup elektřiny než u fotovoltaických zdrojů uvedených do provozu v roce 2011.

V případě, že by se na podvod nepřišlo, během příštích 20 let by kvůli garantované vyšší ceně za výkup takto vyrobené elektřiny vznikla podle státního zástupce škoda ve výši téměř dvou miliard korun. Elektrárny by každý měsíc inkasovaly zhruba o 50 procent vyšší výkupní ceny.

„Předpokládám, že obžalobu ve věci podám, protože jsem s věcí již podrobně seznámen v průběhu vyšetřování, protože jsem se účastnil úkonů. Nyní se stále nacházíme ve fázi přípravného řízení, kdy podrobný obsah důkazní situace nemůžeme zveřejňovat,“ řekl Českému rozhlasu dozorující státní zástupce Radek Mezlík.

„K podání obžaloby by mělo dojít ve lhůtě několika týdnů, přibližně dvou měsíců, protože se jedná o skutkově složitý případ, kdy je obviněno deset lidí, takže sepsání takové obžaloby zabere určitý čas,“ vysvětlil státní zástupce.

Vitásková vinu odmítá

Vitásková, která je ve vedení úřadu od července 2011, ale jakoukoli vinu odmítá. „Paní předsedkyně je přesvědčena, že postupovala přesně v souladu se zákonem, správním řádem a všemi normami, a že činnost, kterou jí státní zástupce připisuje, nemohla spáchat,“ říká mluvčí ERÚ Chvojka.

Podle Aleny Vitáskové má vyšetřování odvést pozornost od odkrývání všech souvislostí kolem obnovitelných zdrojů. Vyšetřování vede brněnská pobočka olomouckého Vrchního státního zastupitelství vedeného Ivem Ištvanem.

„Ištvan je součástí toho velkého spojení státních úřadů, Nejvyššího kontrolního úřadu a také samotného Energetického regulačního úřadu, který se dívá na jednotlivé projekty v solární energetice, ale asi i v dalších obnovitelných zdrojích. Spekulovat o tom, že by si právě tito vyšetřovatelé dovolili machinovat s jednotlivými vyšetřováními, to se mi nezdá jako možné,“ míní Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost.

Mirko Kašpar, Veronika Neprašová, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme