Politici se shodují, že v rozpočtu je třeba škrtat víc než 10 miliard

Koaliční strany se shodují s dosluhující vládou, že je potřeba šetřit státní výdaje už letos. Škrty by přitom měly být podle lídrů ODS a TOP 09 vyšší než deset miliard, aby bylo možné dodržet schodek státního rozpočtu do 5,3 procenta hrubého domácího produktu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lídři stran v debatě České televize

Lídři stran v debatě České televize | Zdroj: ČTK


O desetimiliardových úsporách hovořil minulý týden ministr financí Eduard Janota. Miroslav Kalousek z TOP 09 by přimlouval za další dvě až tři miliardy. Připouští, že plošné snižování výdajů není ideální, protože postihne i investice.

„My tam prostě teď peníze najít musíme v provozních a investičních nákladech, protože v mandatorních bychom museli změnit zákony, a utratit se nesmí, protože kdybychom deklarovaný deficit překročili, zaplatili bychom to mnohem dráž než těmi úsporami, které musíme udělat teď,“ uvedl Kalousek.

Podle lídra ODS Petra Nečase by český stát měl ještě letos ušetřit nejméně 12 miliard korun. Připomněl, že celkové výdaje státního rozpočtu pro letošní rok činí 1200 miliard, takže v případě dvanáctimiliardové úspory by šlo o jedno procento výdajů.

"Každý si doma se může přesvědčit, že provést škrt ve výši jednoho procenta výdajů prostě je možné. Dokáže to každá česká domácnost, musí to dokázat i český stát se svým rozpočtem," prohlásil Nečas v České televizi.

Budoucí koalice chce sestavovat rozpočet na rok 2011

Zdůraznil přitom, že státní rozpočet na příští rok bude chtít sestavit už nově vznikající vláda: „Je naší ambicí, abychom byli aktivními tvůrci rozpočtu pro rok 2011. Mimo jiné proto, že nás čeká řada nepříjemných kroků ve vztahu k rozpočtu na letošní rok. Bude vyžadovat další úpravy, další vázání prostředků, další škrty. Vláda se tím musí zabývat velmi energicky a s jasným tahem na branku.“

Rovněž předseda Věcí veřejných Radek John považuje za důležité, aby vyjednavači tří koaličních stran dohodli rychle, a rozpočet tak mohl sestavit nový kabinet. Souhlasí i s nutností šetřit, otázkou ale podle něj zůstává, v jakých oblastech se bude škrtat.

„Potřebujeme se domluvit na zcela konkrétních věcech. Věci veřejné jsou ti, kteří hlídají sociální solidaritu. My budeme dělat všechno pro to, aby napřed stát bumbrlíček přestal požírat peníze, a teprve když už není ze státu kde vzít, pak teprve dojde na lidi,“ podotkl John.

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka řekl, že udržet schodek je klíčové pro všechny. Nové vládě doporučil snížit provozní výdaje. "A především je strašně důležité, aby se zastavily všechny ty šílené nápady na nová výběrová řízení na drahé projekty, které by zatěžovaly státní rozpočet dalšími výdaji," řekl. Jako příklad uvedl soutěž na elektronický systém domácího vězení.

Podle Fischera bude nutné zvýšit daně

Pokud bude vyjednávání o nové vládě trvat dlouho, navrhoval by státní rozpočet ještě dosluhující úřednická kabinet Jana Fischera. Premiér dnes připustil, že ať už bude rozpočet sestavovat jakákoliv vláda, bude muset kromě úspor také sáhnout ke zvyšování daní.

„Kdokoliv přijde, tak strukturální problémy státního rozpočtu jsou takové, že bude nutné pracovat s oběma stranami bilance, jak s příjmy, tak s výdaji, spíš podle politického zaměření s tím či oním akcentem. Ale nechat jednu stranu netknutou si nedovedu představit,“ uvedl Fischer.

Poslanecká sněmovna schválila letošní rozpočet se schodkem 162,7 miliardy korun, což odpovídá podílu 5,3 procenta na HDP. Pro příští rok počítá takzvaný konvergenční program s podílem deficitu na HDP 4,8 procenta. Kvůli tomu musí Česko v příštím roce ušetřit zhruba 62 miliard korun. V roce 2013 by se země měla vrátit pod tříprocentní hranici, jež vyžaduje Evropská unie.

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme