Politici se snaží na poslední chvíli změnit státní rozpočet

Návrh státního rozpočtu na příští rok musí vláda Poslanecké sněmovně předložit do konce příštího týdne. Experti i politici se teď intenzivně dohadují o tom, jak a zda vůbec ho může současný ministr financí Vlastimil Tlustý z ODS změnit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlastimil Tlustý

Vlastimil Tlustý | Zdroj: ČTK

Například jeden z členů ministrovy expertní skupiny Jiří Rusnok tvrdí, že má jejich tým na změny rozpočtu velmi málo času.

Návrh Tlustého, který počítá se schodkem 101 až 127 miliard korun, je podle Rusnoka férovější než nereálný deficit 88 miliard korun, navržený bývalým ministrem financí Bohuslavem Sobotkou. To prý musela vědět i vláda Jiřího Paroubka.

Předseda ČSSD Radiožurnálu řekl, že sociální demokraté zvednou ruku pouze pro rozpočet, jehož schodek bude v rozmezí 90 až 100 miliard korun. "Možná, že se rozhodneme ty věci podpořit, nebo spíše ne, ale ten základní parametr 90 až 100 miliard, pokud nebudou mít písemný materiál takto zpracován, tak je zbytečné, abychom jednali," uvedl Paroubek.

Pokud sociální demokraté vzkazují, že podpoří státní rozpočet se schodkem do 100 miliard korun, pak se podle poslance ODS Michala Doktora chovají jako "slušně oblečení piráti". ČSSD prý totiž před veřejností ještě v červnu tajila, že připravuje návrh státního rozpočtu se schodkem 180 miliard korun.

"Chtít po ODS, aby tak krátkém čase, který zbývá do konce letošního roku, aby mohly být přijaty případné návrhy a úpravy zákonů, které by šetřily státní výdaje, aby připravila návrh státního rozpočtu se schodkem 100 miliard, to je čiré vydírání," řekl Doktor.

Politická jednání o případných opatřeních na straně příjmů a výdajů očekávají komunisté. Poslanec KDU-ČSL Miroslav Kalousek tvrdí, že na velké změny už není dost času. Cestu vidí v politické dohodě na výrazném snížení mandatorních výdajů v rozpočtu, ale nejdříve pro rok 2008.

Milada Richterová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme