Politici tvrdí, že ratingové agentury stojí za novým kolem dluhové krize

Řada politiků tvrdí, že za druhé kolo dluhové krize v eurozóně, tedy za hrozící přesun nákazy do Španělska a Itálie, můžou ratingové agentury. Tyto instituce posuzují schopnost států, ale i bank nebo firem splácet své dluhy. A podle politiků jsou vůči Evropě zaujaté a příliš kritické.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eurozóna

Eurozóna | Foto: Fotobanka stock.xchng

Ratingové agentury si můžeme představit jako takové analytické mozkové trusty, které posuzují schopnost splácet dluhy firem, podniků, států. Jsou to soukromé firmy.

Ratingová agentura se podívá na účetnictví země a ohodnotí ji známkou podle toho, do jaké míry je důvěryhodná. Podle kritiků tři americké ratingové agentury posuzují Evropu příliš přísně a podněcují svými výroky dluhovou krizi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ondřej Houska ze zahraniční redakce mluví o ratingových agenturách v Odpoledním Radiožurnálu.mp3

Například v minulých dnech agentura Moody´s, jedna ze tří hlavních ratingových agentur, snížila hodnocení Portugalska a Irska do stupně „junk“, tedy neinvestičního pásna. Je to vlastně známka, že ta země je na cestě ke krachu. Do těchto zemí seriózní investoři vůbec nesmějí investovat.

Evropští politici to považují za schválnost, za nějaký boj těchto amerických firem s eurozónou. Zastánci ratingových agentur naopak říkají, že jde o nesmysl a o snahu přehodit vinu na někoho jiného. Ratingové agentury podle nich nemůžou za to, že Řekové, Irové nebo Portugalci mají problémy s vlastními veřejnými financemi.

Podle zastánců ratingových agentur jsou to sami evropští politici, kteří zavinili to, že se nyní mluví o možném bankrotu Italů a Španělů, protože prostě nebyli schopni něco dělat s řeckou dluhovou krizí a dostatečně jasně dát najevo, jestli se postaví za Řecko, nebo jestli budou akceptovat řecký státní bankrot.

Hanka Shánělová, Ondřej Houska, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme