Politická nejistota může Ukrajině zkomplikovat pomoc od MMF

Ukrajina čelí hospodářské krizi a nutně potřebuje pomoc Mezinárodního měnového fondu. Řešení může oddálit politická nejistota po prezidentských volbách, kdy neúspěšná kandidátka Julia Tymošenková chce vítězství Viktora Janukovyče zpochybnit u soudu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kyjev, Ukrajina

Kyjev, Ukrajina | Foto: igoresha

Hospodářský propad byl na Ukrajině v minulém roce kolem čtrnácti procent a deficit rozpočtu dvouciferný. Mezinárodní měnový fond navíc kvůli nedostatku spolupráce v listopadu zrušil Ukrajině program podpory.

Přehrát

00:00 / 00:00

O ekonomických problémech Ukrajiny mluvili na Rádiu Česko ekonom Raiffeisenbank Michal Brožka a analytik BH Securities Petr Hlinomaz

Obnovení tohoto programu bude podle ekonoma Raiffeisenbank Michala Brožky klíčové k tomu, aby země mohla dál fungovat. Riziko, že by případné pokračující bezvládí nakazilo i ekonomiky regionu střední a východní Evropy je ale podle něj malé.

"Mohlo by ale dojít k opakování krize s dodávkami plynu do Evropy. Je ale těžké odhadovat, jak bude vypadat politika mezi Ruskem a Ukrajinou," uvedl ekonom Raiffeisenbank.

Souhlasí s ním i analytik BH Securities Petr Hlinomaz. "Problémy Ukrajiny jsou specifické a zůstaly by spíše v tomto teritoriu. Reakce trhu by byly pouze selektivní," myslí si analytik.

Igor Maňour, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme