Politická nestabilita v Itálii dopadá i na tamní ekonomiku

Pozice italského premiéra Silvia Berlusconiho se otřásá, někteří experti spekulují o blížící se politické nestabilitě v zemi. Něco takového by ovšem ochromilo už tak těžkopádnou ekonomiku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Italský premiér Silvio Berlusconi

Italský premiér Silvio Berlusconi | Zdroj: ČTK

Příčinou spekulací o politických turbulencích jsou volby do místní samosprávy, ve kterých Berlusconi utrpěl těžkou porážku. Například v Miláně bude muset jeho strana PDL poprvé po 14 letech do druhého kola. Podobně se jí nevedlo v dalších 1300 městech a 11 provinciích, kde voliči v neděli a v pondělí vyrazili k urnám.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v Itálii sleduje i ekonom GE Money Bank Petr Gapko

Politická nestabilita je podle ekonoma GE Money Bank Petra Gapky pro zemi, která patří mezi velké evropské dlužníky, vážným problémem. Případné politické bouře by znamenaly nárůst rizikových prémií, což by bylo pro Itálii velmi nepříjemné.

„Je to jedna z nejzadluženějších zemí i když její dluh nenarůstá tak rychle, jako Řecku nebo Irsku. Nemyslím si ale, že by Itálie jen kvůli politické situaci musela požádat o zahraniční pomoc,“ řekl Gapko.

Na reformy není čas

Mezinárodní měnový fond před týdnem vyzval Itálii ať nastartuje „odvážné" hospodářské reformy. Ekonom GE Money Bank ale tvrdí, že Itálie musí v současné době řešit jiné problémy.

„Například jih země je zavalen odpadky a bohatší sever se bouří, protože už nechce chudší jih dotovat. Navíc vládu brzdí Berlusconiho aféry. Itálii tak bude trvat nějakou dobu, než se k reformám dostane,“ myslí si Gapko.

Ekonomika Itálie v prvním čtvrtletí posílila o 0,1 procenta. To je méně, než v krizi zmítaném Řecku. Zemi ovšem může pomoci současný růst v Evropě.

„Pokud vydrží, tak to určitě pomůže i Itálii, která bude dál růst pomalým tempem. A to i bez reforem. K tomu, aby ekonomicky neztrácela na Německo nebo Francii jsou ale hlubší reformy potřeba,“ zdůraznil Petr Gapko.

Igor Maňour, Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme