Politické aféry zhoršily podnikatelské prostředí

Vláda nedělá co má. Místo práce, kterou slibovala vykonat, se zabývá jen sama sebou. Tak se dají shrnout výtky podnikatelů. Těžko se podnikům ekonomicky plánuje, když neví, jak bude vypadat přístup státu, jak se změní nebo nezmění legislativa, daně, školství.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vláda ČR

Vláda ČR | Foto: Tomáš Adamec

Vláda například slíbila podporu učňovského školství a propojení technické vědy s podniky, ale nikdo teď neví, zda to skutečně udělá. Na politické turbulence už jsou podnikatelé u nás zvyklí, ale současné skandály zhoršují už tak dost nejisté podnikatelské prostředí.

„Z pohledu podnikatelů to není příjemná záležitost. Rozhodně to neprospívá stabilitě. Nejde ani tolik o to, kdo, co, na koho, a že vůbec se tato záležitost děje. Kdybychom měli podobnou situaci v jakémkoliv soukromém podniku, tak lidé, kteří mají zodpovědnost za určité projekty, by ji nesli v plné výši a rozhodně by nesetrvávali v pozicích, v jakých jsou naši politici,“ říká první místopředsedkyně Unie malých a středních podniků Radomíra Kotlárová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Jitky Hanžlové o problémech, které podnikatelům způsobují politici v Odpoledním Radiožurnálu.mp3

Už před volbami byli podnikatelé znechuceni praktikami při zadávání veřejných zakázek, kdy v mnoha případech nerozhodovala lepší nabídka firmy, ale lepší známosti majitelů. Teď se podle signálů, které přichází od politiků, zdá, že se tyto způsoby rozšířily do vyšších pater státního aparátu.

„Každý má své přátele, jsou tady určité vazby. Teď ty vazby se opravdu drží silově a my se hrozně bojíme jedné věci: pokud se nenastaví demokratické prostředí beze strachu, bez nějaké – nechci říct přímo – korupce, ale bez nějakých vazeb přátelských a podobně, tak podnikatelé nebudou rozhodně mít důvěru ve státní správu a politiku,“ zdůrazňuje Radomíra Kotlárová.

Slib vlády o reformách

Ale i když pomineme špatnou atmosféru ve společnosti a nestabilitu, podnikatelům vadí i to, že není vůbec jisté, zda vláda splní svůj slib o zásadních reformách. Takovým pochybnostem se brání ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek.

„V tuto chvíli přes tu složitou politickou situaci ministři za TOP 09 pracují velmi intenzivně, ať už se to týká reformních kroků v oblasti daňové, v oblasti zdravotnictví, v oblasti sociálních věcí,“ tvrdí.

I pro ministry z ODS zůstávají reformy prioritou, a to i v případě, že by se změnila vláda. Zdůraznil to ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

„Tak ono samozřejmě záleží na tom, jaká vláda by případně pokračovala, kdyby tato skončila, nebo zda by bylo nutné uspořádat nové volby, a jaká koalice a s jakým mandátem by z těchto voleb vzešla, nicméně já si myslím, že voliči loni v polovině roku dali jasně najevo, že si přejí zásadní strukturální reformy, a bylo by škoda tohoto mandátu nevyužít,“ říká.

Jenže už samo jednání o podobě reforem bylo v koalici složité a výsledný kompromis se rodil těžko. Teď se práce na reformách zase odkládá a nikdo neví, na jak dlouho.

Jitka Hanžlová, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme