Politické rozepře mezi demokraty a republikány v USA prý ohrožují světovou ekonomiku

Šarvátky mezi republikány a demokraty ohledně rozpočtu na příští rok ohrožují světovou ekonomiku, varovala šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová. Zástupci obou stran se stále nedokázali dohodnout, jak do konce prosince najít celkem 600 miliard dolarů úspor nebo nových příjmů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Christine Lagardeová

Christine Lagardeová | Zdroj: ČTK

Obavy z pádu USA do recese jsou podle Lagardeové už silnější než obavy z krize v eurozóně.

„Spojené státy tvoří zhruba 20 procent světové ekonomiky. Pokud se nevyhnou rozpočtovému útesu, kompletně zmizí jejich ekonomický růst a to bude mít dopad na celý svět,“ řekla v rozhovoru pro BBC.

Pokud nedojde v Kongresu k širší politické shodě, přestanou od 1. ledna platit úlevy na daních a spustí se automatické škrty, což by zemi poslalo strmým pádem do recese.

Zrušení daňových úlev by postihlo především střední vrstvu, která by pak určitě utlumila svoji ekonomickou aktivitu. Na daňových úlevách se loni dohodli republikáni i demokraté, aby podpořili americkou ekonomiku.

Spojené státy by podle šéfky Mezinárodního měnového fondu měly ukončit aktuální nejistotu a pochyby co nejrychleji, aby dále nezhoršovaly křehké globální ekonomické oživení.

Silvie Třeslínová, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme