Politické strany šetří. Ukázalo se to i při letošních krajských volbách

Politické strany se dlouhodobě potýkají s nedostatkem financí a šetří, kde se dá. Úspornější jsou volební kampaně a stav stranických pokladen se podepsal i na samotném průběhu voleb. Zatímco v minulých letech se ve volebních štábech servírovalo hned několik teplých jídel a výběr byl z několika chodů, letos bylo občerstvení v řadě z nich mnohem skromnější.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finance, úspory

Finance, úspory | Foto: Fotobanka stock.xchng

To ale rozhodně neplatilo pro volební štáb KSČM. Zde byly k dispozici nejen vyzdobené mísy s chlebíčky. KSČM nechtěla říct, na kolik ji občerstvení přišlo.

„Měli malé chlebíčky, potom teplé jídlo tradiční české: zabijačkový guláš, chlupaté knedlíky s houbami, plněné staročeské kotlety, staročeskou vepřovou,“vyjmenoval některé položky z jídelníčku číšník Josef Šinták.

Sociální demokraté přede dvěma roky hostili novináře gulášem, obloženými mísami, na výběr bylo z několika džusů a nechyběly ani zákusky. Letos servírovali jen řízečky, koláče, čaj a kávu. A na volební výsledky čekali politici ne v restauraci, která je v Lidovém domě, jak bývalo zvykem, ale v útrobách svého sídla.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaké úspry provedly politické strany ve své kampani, zjišťovala redaktorka Lucie Husárová

Místopředseda pro hospodaření Martin Starec snahu o úspory potvrdil. Oproti deseti tisícům se utrácely jen tisíce.

„Rozhodli jsme se, že uděláme volební studio jenom v prostorách ústředního sekretariátu strany. Náklady na to jsou v řádech tisícikorun. Jinak jsme spokojení s tím, jak to tady probíhalo. Udělali jsme to spíš v komorních prostorách sociální demokracie,“ řekl Radiožurnálu Martin Starec.

I politici nejsilnější vládní strany ODS sledovali volební výsledky ve svém sídle.

„Jednak se nám to v minulosti už osvědčilo. Prostory jsou, myslím si, vyhovující jak pro naše politiky, tak pro média, pro novináře. Dále nemáme problém se zásobováním, s cateringem, máme to všechno připravené, nazkoušené třeba z výkonných rad. Jsou to spíš praktické důvody, které nás vedly k tomu, abychom sledovali výsledky ve svém vlastním sídle,“ vysvětlil stranický mluvčí Tomáš Bartovský.

Lidovci podle člena předsednictva Pavla Hořavy utratili za občerstvení na volebním štábu asi deset tisíc. I oni si žádný zvláštní prostor nenajímali a na výsledek voleb čekali ve svém sídle.

„Co se týká šetření vůbec, tak si myslíme, že každá politická strana by měla nejprve předvést, jak umí hospodařit sama se svými penězi,“ dodal Pavel Hořava.

Lucie Husárová 1, Martina Spěváčková, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme