Politické strany začínají plánovat financování kampaní pro případ předčasných voleb

Případné předčasné volby vytáhnou z pokladen politických stran desítky milionů korun. Některé strany jsou na to už připravené, jiné o tom teprve budou jednat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby v Jevíněvsi na Mělnicku

Volby v Jevíněvsi na Mělnicku | Foto: Jana Huzilová

Předčasné volby by z tohoto hlediska zaskočily například Stranu práv občanů Zemanovci. Její místopředseda Vladimír Kruliš přiznal, že se touto otázkou zatím nezabývali.

Druhou stranou, která není na volby připravená, je ODS. Podle jejího hlavního manažera Jana Kočí občanští demokraté řeší organizační věci a k financování kampaně se ještě nedostali, i když se na to lídři strany chystají.

ODS je na tom v současné době špatně jak s volebními preferencemi, tak i s penězi.Ve výroční zprávě za rok 2012 strana vykazuje 53 milionový schodek. Nestojí tedy přes snadným úkolem.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tom, jak jsou jednotlivé politické strany připraveny na předčasné volby, informoval Jaroslav Skalický

Naopak nejlépe připravení jsou zřejmě lidovci. Ústředí podle jejich místopředsedy Mariana Jurečky počítá se 30 miliony, ke kterým ještě něco přidají regiony. To, že by volby mohly být předčasné, neřeší.

„Z hlediska financí je nám to jedno, protože jsme finanční rámec třiceti milionů korun měli schválen naším finančním ústavem. Stejně bychom jej čerpali od září, v tuto chvíli ty prostředky soustředíme do zbývajících dvou měsíců,“ říká Jurečka.

Připraveni jsou také komunisté. Už mají rozpočet a odhadují výdaje v případě předčasných voleb na desítky milionů korun. V roce 2010 to bylo 31 milionů.

Buď preference, nebo peníze

Termín voleb ještě ovlivní výdaje některých stran. Například TOP 09 se teprve rozhodne, kolik do kampaně investuje. V roce 2010 dala strana společně se starosty přibližně 50 milionů korun a loni hospodařila se ztrátou 20 milionů.

ČSSD podle místopředsedy pro financování Martina Starce vynaloží na kampaň několik desítek milionů korun, což by bylo výrazně méně než před třemi lety, kdy to bylo 180 milionů. Výdaje prý letos budou přiměřené možnostem ČSSD, loni strana vykázala ztrátu 16 milionů.

Sněmovna se možná rozpustí už příští týden, volby zřejmě budou v říjnu

Číst článek

Podle expertky na politický marketing z Karlovy univerzity Anny Matuškové nejsou předčasné volby výhodné pro nikoho.

„Jsou tady noví hráči, pro které to může být výhodnější. Zajímavá je situace, ve které bude ODS, těžkou pozici mají sociální demokraté, kteří mají největší procenta ve výzkumech. Obecně ta situace není pro nikoho výhodná. Buď máte pozici a nemáte peníze, nebo máte peníze, ale nemáte jméno,“ shrnuje Matušková.

Příkladem nováčků může být například politické hnutí miliardáře Andreje Babiše. Na billboardech už jeho hnutí spolu s Babišem propaguje pět známých tváří, podle současných preferencí ale na vstup do sněmovny nemá.

Jaroslav Skalický, Iva Menšíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme