Politické turbulence investoři často ignorují, říká ekonom Saxo Bank

Ozdravení amerického trhu práce se zastavilo. Pravděpodobnost, že se centrální banka rozhodne povzbudit ekonomiku novou dávkou likvidity kvůli tomu roste. Podle průzkumu agentury Reuters Wall Street na 80 procent počítá s intervencí FED, která by oživila trhy po celém světě včetně českého. Karol Piovarcsy ze Saxo Bank řekl, že pokračující domácí politické turbulence budou investoři ignorovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze, hospodářství (ilustrační foto)

Peníze, hospodářství (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

„Index volatility VIX, který poukazuje na výkyvy cen na trhu, ukazuje, že jsme opravdu v jednom z nejvíc turbulentních období za posledních 12 měsíců. Důvodem toho, jsou zprávy o špatném vývoji ekonomiky USA i eurozóny. Ekonomiky si už nemají z čeho půjčovat, z čeho tahat likviditu,“ řekl Piovarcsy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor Romana Chlupatého s ekonomem Saxo Bank Karolem Piovarcsym.

Ekonomika tak bude zřejmě i nadále balancovat mezi různými výkyvy. „I když očekáváme, že určité zotavení z pádů, které jsme zažili poslední dva až tři týdny, by někdy v listopadu mohlo přinést nové trendy,“ přiblížil ekonom.

Připomněl, že od roku 2008 existuje takzvaný fenomén risk-on a risk-off. „Když investoři preferují riziko, tak preferují rozvíjející se trhy, jako je právě český trh, brazilský, ruský nebo čínský. V tomto koši jsou obecně ekonomiky Visegrádské čtyřky,“ řekl Piovarcsy.

Na druhé straně existují investoři, kteří se bojí prohlubující se krize. Ti raději prostředky z rozvíjejících se trhů vyprodávají. „A dávají své prostředky více na bezpečné trhy, jako je japonský, švýcarský nebo americký,“ vysvětlil Karol Piovarcsy ze Saxo Bank.

Česká ekonomika má potenciál

Pokud se obecně bude dařit americkým a evropských akciím a všeobecně bude vládnout risk-on apetit, ekonomové očekávají, že i česká ekonomika, česká koruna a české akcie budou růst. „Pokud se vrátíme do krizových scénářů, tak budou trhy v Česku, Maďarsku nebo Polsku klesat o trochu výrazněji, než běžné trhy,“ podotkl ekonom.

Politická stabilita země pak na investory a na vývoj místních finančních trhů nemá podle něj až takový vliv. „Česká republika je toho příkladem. Za posledních osm let tu nebyla velká politická stabilita, ale akciovému trhu nebo české koruně se dařilo. Jedině kdyby se stalo něco zásadního,“ poznamenal.

Česká republika má, narozdíl od periférií eurozóny, zvýšený rating, posiluje trhové funkce a mechanismy. „Oddělila se od takzvaných socialistických principů. Vidíme tu velký prostor pro to, že by Česká republika mohla hrát roli, kterou hrála na začátku 20. století. Tedy progresivní kapitalistické ekonomiky, která je technologicky velmi zdatná a exportně orientovaná,“ uzavřel Piovarcsy.

Roman Chlupatý, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme