Politický pat v italských volbách přinese podle ekonomů prohloubení recese

Prohloubení recese očekává Itálii podle ekonomů po parlamentních volbách, které skončily politickým patem. Levice ani pravice nezískala většinu v obou komorách parlamentu, potřebnou k vládnutí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Italský premiér Mario Monti při první reakci na výsledek předčasných voleb

Italský premiér Mario Monti při první reakci na výsledek předčasných voleb | Zdroj: Reuters

Italové volili typicky italsky, země zůstává rozdělená a nefunguje, komentovala výsledky voleb pro agenturu Reuters jedna z římských úřednic. Většina Italů odmítla i polovičatá úsporná opatření, která prosazovala vláda premiéra Maria Montiho, podporovaná Německem.

Tandem Monti-Merkelová patří v Itálii k nejméně oblíbeným dvojicím, úplná změna kurzu by ale mohla mít fatální dopad na eurozónu, pokud třetí největší evropská ekonomika nějakým zázrakem nevybředne z recese.

Přehrát

00:00 / 00:00

O reakcích EU na italské volby mluvil zpravodaj Ondřej Houska

Politický pat přinese další nejistotu, nestabilitu a zdražení půjček, znějí první reakce bankéřů.

Eurozóna se bojí návratu dluhové krize

Výsledek italských voleb sledovala celá Evropa. Itálie je zásadní zemí pro přežití společné měny euro. Evropská unie se proto bojí, aby zmatky na italské politické scéně nevedly k novému vyhrocení dluhové krize.

„Je zásadní, aby Itálie pokračovala v reformách,“ říká eurokomisař pro hospodářství Olli Rehn. Italský státní dluh je v poměru k velikosti ekonomiky druhý největší hned po Řecku.

Pokud by ho země nedokázala splácet, následný chaos by dost možná přivodil pád eura.

Evropa se proto bojí italské nestability. Na ni by mohly trhy reagovat novým zvýšením úroků z italských dluhopisů. K tomu došlo už předloni na konci vlády Silvia Berlusconiho.

Parlamentní volby v Itálii skončily patem, možná se budou opakovat

Číst článek

Milan Kopp, Martin Dorazín, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme