Politico: Řecko je v podstatě německou kolonií. Bez Berlína se Atény z krize nedostanou

Řecko má částečný důvod k radosti. Agentura Moody's zemi koncem týdne zlepšila ratingové hodnocení o jeden stupeň na Caa2. Reagovala tím na to, že eurozóna nechala uvolnit Aténám další peníze ze záchranného programu. Problematika Řecka a jeho dluhu se v poslední době dostala v médiích na vedlejší kolej, přestože Atény usilovně splácejí a přistoupily nakonec i na brutální škrty v rozpočtu, obtíže nepřestávají, píše Politico.

Tento článek je více než rok starý.

Atény Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecký premiér Tsipras a německá kancléřka Merkelová na summitu EU k uprchlické krizi

Řecký premiér Tsipras a německá kancléřka Merkelová na summitu EU k uprchlické krizi | Zdroj: Reuters

Řecký premiér Alexis Tsipras měl v posledních několika týdnech zvlášť napilno. Snažil se vyjednat co nejlepší podmínky pro svou zemi v posledním téměř nekonečném cyklu balíčků finanční pomoci. Jeho úsilí mu zatím vyneslo spíše výsměch než respekt – zvláště v Německu.

Německý list: Věřitelé zvažují přesun řeckých dluhů u měnového fondu na eurozónu

Číst článek

„Pořád volal a kancléřka mu znovu a znovu opakovala: 'Alexisi, tohle je věc ministrů financí.'," popisoval německý ministr financí Wolfgang Schäuble Tsiprasovy pokusy o přesvědčení Angely Merkelové.

Schäuble dlouhodobě zastává vůči Řecku tvrdou linii a ostré střety měl především s bývalým řeckým ministrem financí Janisem Varufakisem.

Světlo na konci tunelu

Tsipras se nakonec dočkal třetího balíčku pomoci, který v Lucembursku schválili ministři financí eurozóny. Pomoc má pokrýt dluhy splatné příští měsíc, které by Řecko bez balíčku nebylo schopné včas zaplatit.

Podle některých pozorovatelů tak Atény konečně můžou zahlédnout světlo na konci tunelu.

Náznakem je i zmíněné zlepšení ratingu. Agentura Moody's navíc změnila výhled úvěrového hodnocení ze stabilního na pozitivní, což znamená možnost dalšího zlepšování. Střednědobý strop pro řecké ratingy zvýšila na stupeň B z dosavadního Caa2.

Jenže Tsipras potřeboval ještě něco jiného - odpuštění alespoň části dluhů.

Bez Německa to nepůjde

Žádný seriózní ekonom neuvěří, že se Řecku podaří vyhrabat z více jak 300miliardového dluhu bez toho, že by mu věřitelé významnou část odpustili. K tomu je potřeba přesvědčit právě Německo, jemuž Řecko dluží nejvíc.

Po většinu téměř deset let trvající krize byla země rukojmím domácí politiky, teď je ale rukojmím Německa, všímá si server Politico.

Německo odmítá ustoupit a vzhledem k blížícím se volbám je velmi nepravděpodobné, že by Merkelová a Schäuble zmírnili své pozice. Finanční pomoc Řecku je v Německu velmi ožehavé téma a odpuštění části dluhu by většina voličů vnímala jako selhání vlády na úkor německých daňových poplatníků.

Řecký parlament schválil úspory. Klesnou důchody a porostou daně

Číst článek

Během let Německo přistoupilo k některým nepatrným náznakům velkorysosti, jako byl odklad splatnosti řeckých dluhů. Na přímé seškrtání dluhů, které doporučuje i Mezinárodní měnový fond, ale odmítá přistoupit. Přinejmenším do voleb.

Pravdou je, že Evropa přestala naslouchat Řecku už dávno. Pryč jsou doby, kdy se mluvilo o grexitu, který vyvolával nervózní tiky ve tvářích finančníků. Dnes zmínka o Řecku způsobí spíš znuděné zívnutí. Atény už dále globální finanční systém nestraší.

Konfrontace s realitou

Tsipras tento vývoj nechápal až do doby, co se svou levicovou Syrizou zvítězil v roce 2015 se slibem ukončit politiku škrtů. Následně uspořádal referendum, zda má přistoupit na tvrdé podmínky, vyjednané předchozí vládou. Voliči jednoznačně potvrdili jeho odmítavý přístup.

Jenže pak byl Tsipras konfrontován s realitou. Tváří v tvář kolapsu řeckého bankovního systému, odchodu z eurozóny a výhledu na ještě pochmurnější budoucnost musel nakonec ustoupit a odstranit tvrdošíjného zastánce neústupnosti Varufakise.

Od té doby se Tsipras snažil vyhovět věřitelům požadujícím další škrty v rozpočtu a změnu ekonomiky. Ke zlomení občasného odporu stačila Německu jen trocha trpělivosti a vědomí, že řecký premiér beztak nemá na vybranou. A skutečně. Minulý měsíc Tsipras podepsal snížení penzí, což bylo pro jeho důsledně levicovou vládu ještě nedávno nemyslitelné.

Německá strategie spočívá v tom Řecku záchranu příliš neulehčovat. Merkelová a Schäuble chtějí udělat z Řecka odstrašující příklad. A to jim zatím vychází. Po celé Evropě se šířil obraz Řecka jako ekonomicky nekompetentní země. Nikdo by se nechtěl dostat do podobné situace jako Řecko.

„Řecko je de facto kolonií, nechceme skončit stejně," nechal se slyšet polský ministr financí Witold Waszcykowski. Řecko je podle něj ukázkový příklad toho, proč by Polsko nemělo přijmout euro.

Řecko teď doufá spíše v pomoc Mezinárodního měnového fondu, který se v poslední době přiklonil na jeho stranu. Fond ale odmítá pomoci, dokud se část dluhu neodpustí. Jednání tak uvízla na mrtvém bodě.

„Tsipras se tak nachází v obtížné situaci a nezbývá mu nic jiného než plnit přání svých kolonialistických pánů," uzavírá server Politico.

Text vznikl pro pořad Svět ve 20 minutách Českého rozhlasu Plus

Dušan Radovanovič Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme