Politika ,levných peněz' v USA nadále trvá

Americká centrální banka (FED) svou politiku pumpování 'levných peněz' do ekonomiky hned tak nezmění. Vyplývá to ze závěrů dvoudenního zasedání FEDu, na kterém se bankéři rozhodli, že dokud bude nezaměstnanost vysoká, podrží úrokové sazby blízko nuly.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dvacetidolarové bankovky

dvacetidolarové bankovky | Foto: Jan Rosenauer

Tím ale podle některých expertů zahlcují trh likviditou a zadělávají na další spekulativní bublinu, která může zastavit nynější ekonomické oživení. Zároveň tak FED oslabuje dolar vůči euru, čímž dusí konkurenceschopnost eurozóny.

Jan Krajíček z ekonomicko-správní fakulty brněnské Masarykovy univerzity potvrzuje, že všechny centrální banky se snaží snižovat úrokové sazby. "S tím, že se tím podporuje ekonomika, že se tím napumpují další peníze. Otázka ale zní, kam se vlastně napumpují," podotýká Krajíček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Krajíček z ekonomicko-správní fakulty MU mluvil v Rádiu Česko o výsledcích zasedání FEDu.

Podle něj se tak peníze napumpují pouze do bank. "Protože centrální banky je půjčí bankám. Ale banky, aby si udržely svoje marže, tak je půjčují s podstatně vyššími maržemi, než když jsou vyšší úrokové sazby," upozorňuje ekonom.

Ekonomika eurozóny v ohrožení

A dodává, že 'levné peníze' mají banky, ale nikoli příjemci. "Levné peníze by měli mít i koneční spotřebitelé," řekl ve vysílání Rádia Česko Krajíček s tím, že to by ale musely centrální banky vyhlásil maržové stropy a určit, za kolik se peníze můžou půjčovat.

Krajíček ještě upozorňuje na jeden fakt: Politika FEDu tlačí dolar ke dnu - a euro naopak stále stoupá. A podle některých hlasů dokonce tak výrazně, že to ohrožuje ozdravení eurozóny.

"Jestli hodnota dolaru vůči euru klesá, tak se zlevňují americké vývozy, ale zdražuje se export z eurozóny do Spojených států. Vůči tomu by měla Evropská centrální banka zasáhnout," dodává Krajíček.

Roman Chlupatý, Alice Kottová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme