Politika vlády USA zdražuje obsluhu jejich dluhu

Spojené státy platí za půjčky od trhů nejvíce za posledních šest měsíců. Investoři tak reagují na prodloužení daňových úlev, které na počátku týdne domluvili Bílý dům a Republikány ovládaný Senát.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dolarové bankovky

Dolarové bankovky | Foto: Photos8.com (Free Stock Photos)

Jak přitom varuje známý ekonom Nouriel Roubini, toto rozhodnutí společně s prodloužením podpory v nezaměstnanosti připraví rozpočet o stovky milionů dolarů. To může trh brát jako hrozbu pro nastartované ozdravení a může se tak amerických dluhopisů i nadále zbavovat.

Ve Světě o osmé Rádia Česko komentoval současnou situaci na dluhopisovém trhu ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš. „Trh dává současná fiskální opatření dohromady s uvolněnou měnovou politikou Fedu. Investoři nechtějí držet fixně úročené dluhopisy, když tedˇmají obavy z růstu inflace,“ myslí si Bureš.

Přehrát

00:00 / 00:00

Komentář ekonoma Poštovní spořitelny Jana Bureše k vývoji na trhu amerických dluhopisů .mp3

V souvislosti s opatřeními měnové i fiskální politiky USA se objevily spekulace srovnávající Spojené státy s Irskem, cituje se Čínský útěk od dolaru. Obojí Bureš vyvrací. „Čína diverzifikuje svoje devizové rezervy do širšího spektra aktiv. Těch ale není neomezeně mnoho,“ upozorňuje Bureš. Amerika je největší a nejlikvidnější dluhopisový trh denominovaný v měně, se kterou se po světě nejvíce obchoduje a tak to prý i zůstane. Irsko bylo podle něj v trochu jiné výchozí pozici.

Růst rizikové prémie na americké dluhopisy způsobil tlak na růst dluhopisů některých na Spojené státy navázaných ekonomik. Eurozóny potažmo Česka se to podle Bureše přímo netýká.

Roman Chlupatý, Michal Šenk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme