Politikům se zvýší platy přibližně o tři procenta. Zákon míří k prezidentovi

Zákonodárcům, ministrům a prezidentovi se od ledna zvýší platy o necelá tři procenta. Umožnili to senátoři, když se odmítli zabývat poslaneckým návrhem a poslali zákon přímo prezidentovi. Miloš Zeman už předem řekl, že ho nebude vetovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ustavující schůze Senátu, volba předsedy Senátu

Ustavující schůze Senátu, volba předsedy Senátu | Foto: Filip Jandourek

S návrhem, aby se Senát novelou nezabýval, přišel předseda klubu sociálních demokratů Petr Vícha. Podpořilo ho 52 ze 66 přítomných senátorů.

„Myslím si, že jiné možnosti v tuto chvíli nemáme. Kdybychom si chtěli platy snížit, tak by to stejně bylo interpretováno jako tajný pokus o zvýšení, protože by 31. 12. platy rozmrzly,“ vysvětlil například Jan Hajda z ČSSD.

Pro návrh hlasoval i senátor Petr Bratský z ODS: „Já budu radši, aby Poslanecká sněmovna přinesla nový zákon, který stanoví velikost platu zákonodárců, stejně jako ho mají nastaven například soudci.“

„A tak, jak se budou zvyšovat nebo snižovat platy v normální sféře zaměstnanců, tak zrovna tak se budou zvyšovat nebo snižovat platy zákonodárců v koeficientu, který bude stanoven zákonem. A ne že si pokaždé jednou za čas budeme stanovovat výši svých platů,“ přiblížil.

Platy poslanců a senátorů | Foto: Český rozhlas

Také předseda horní komory parlamentu Milan Štěch z ČSSD nastínil, jak by se podle něj měly platy politiků řešit do budoucna.

„Každý by v této zemi měl být hodnocen podle výsledků práce. Vím, že lidé můžou mít na přijímání zákonů a dalších návrhů různé názory, ale myslím si, že výsledek je v našem případě minimálně ta účast na hlasování. A to by bylo dobré do normy, která upravuje platy ústavních činitelů, v budoucnu promítnout,“ uvažuje.

Spokojený s rozhodnutím horní komory je i senátor za TOP 09 a Starosty Jan Horník. „Mrzelo mě, že si to poslanci nevyříkali bokem a potom se nesjednotili a na plénu Poslanecké sněmovny nevystoupili s jedním návrhem,“ upozornil.

Zvýší se i některé náhrady

Platy prezidenta, členů vlády a zákonodárců budou novelou opět navázány na průměrnou mzdu v nepodnikatelské sféře, a to vždy za předminulý kalendářní rok. Tak tomu bylo i před jejich zmrazením.

Základna pro další výpočet bude pro příští rok 2,25násobkem této mzdy, další dva roky 2,35násobkem, v roce 2018 pak 2,5násobkem, potom se automaticky vrátí na 2,75násobek.

Politici tedy budou mít růst svých platů zajištěn i v dalších několika letech v případě, že se průměrná mzda v nepodnikatelské sféře nějakým výraznějším způsobem nesníží.

Základní plat ale pobírá jen menšina zákonodárců. Většina z nich má ještě příplatky za vedení klubů, výborů nebo komisí. Politikům se zvýší i některé náhrady.

Kdyby Parlament neschválil žádnou úpravu, mzdy politiků by od ledna po několikaletém zmrazení vzrostly o 26 procent. Úřady by navíc neměly zákonný podklad, jak počítat soudcovské platy.

ČTK, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme