Polovina Irů odmítla zaplatit 100 eur na boj s krizí, hrozí jim vězení

Irové masově odmítli zaplatit novou daň z majetku. Podle pravidel měla každá domácnost státu odvést 100 eur jako mimořádný příspěvek na boj s dluhovou krizí. Po vypršení termínu se ale ukázalo, že daň odmítla zaplatit téměř polovina všech rodin. Lidem za to teď může hrozit až trest vězení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eurové bankovky

Eurové bankovky | Foto: Fotobanka stock.xchng

Kampaň za nezaplacení této daně vedlo devět poslanců irského parlamentu.

Daň je podle nich nespravedlivá, protože by všechny domácnosti měly zaplatit stejnou částku bez ohledu na svůj příjem. Vláda namítá, že je to jen dočasné řešení a pravidla pro daň upraví.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nově vyhlášené irské dani mluvil v Odpoledním Radiožurnálu redaktor Ondřej Houska

Irsko bylo po Řecku a Portugalsku třetí zemí eurozóny, která musela požádat o mezinárodní pomoc. Dublin teď musí snižovat velký rozpočtový deficit, který vznikl hlavně kvůli problémům bank.

Na nové dani chtěla vláda vybrat 160 milionů eur, tedy přes 4 miliardy korun.

Velká nespokojenost je vidět i v jiných zemích. Minulý týden například stávkovali španělští odboráři. Nedávno se protestovalo v Portugalsku. V Řecku jsou protesty téměř na denním pořádku. Italské odbory plánují generální stávku proti reformám pracovního trhu.

Podle ekonomky institutu Oxford Economics Marie Dironové je klíčové, aby lidé úsporná opatření podpořili.

„Lidé mohou v určitém okamžiku říct už dost. Chceme, aby náš život zůstal stejný jako dosud. Podle nás tohle skutečně hrozí, protože hluboké reformy jsou opravdu potřeba. Nepůjde jen o jednorázový šok, ale o proces, trvající celé roky.“

Ondřej Houska, Michaela Vydrová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme