Polovina medů obsahuje nepovolené příměsi, cukry a barviva, zjistila inspekce

V českých obchodech se prodávají falšované medy. Odhalila to Státní zemědělská a potravinářská inspekce při svých kontrolách. Z 25 vzorků jich byla téměř polovina nevyhovující. Obsahovaly sacharidy a barviva, tedy látky, které v medu být nesmějí. Inspekce je proto nařídila stáhnout z prodeje. V jednom pardubickém obchodním domě přesto byl jeden z falšovaných k dostání.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Pardubicích se prodával med, který inspekce nařídila stáhnout z prodeje

V Pardubicích se prodával med, který inspekce nařídila stáhnout z prodeje | Foto: Iveta Záleská

Potravinářská inspekce při mimořádné kontrolní akci zkoumala 25 vzorků, které odebrala převážně „v provozovnách obchodních řetězců, které jsou významně zastoupeny na trhu v ČR,“ jak píše inspekce na svých stránkách.

Hned dvanáct medů testy neprošlo úspěšně. „Všech dvanáct nevyhovujících vzorků splňovalo požadavky pro falšování, jednalo se především o přidávání cizích cukrů, případně barvy,“ uvedl mluvčí inspekce Martin Štoll.

Med je přírodní produkt a cukry ani barviva se do něj přidávat nesmějí. „Do medu nesmí být přimíchávána žádná jiná látka kromě jiného medu,“ upřesnil Štoll.

Inspekce zakázala uvádět nevyhovující šarže medu do oběhu. S prodejci zahájí správní řízení o uložení sankce. Výsledek poslední akce inspektorů není překvapivý, podobný výsledek měly i kontroly v loňském roce. I tehdy vykazovala zhruba polovina odebraných vzorků známky falšování.

V Pardubicích špatný med omylem vrátili do regálů

Jak zjistil Český rozhlas, ještě dopoledne byl falšovaný med stále v regále obchodu v Pardubicích. „Včera jsme tam prováděli opatření, aby tady tento med nebyl. Ovšem dneska jsme zjistili, že ten med byl znovu dodán z centrálního skladu,“ hájí se ředitel obchodu Ivan Šrám.

Podle něj zboží ihned stáli z prodeje, ale zpět do regálu ho v noci doplnili prodavači, kteří netušili, že tato šarže je závadná. „Oni ani tuto informaci nemají. Centrální sklad dostal informace, že tato šarže nesmí být expedována,“ vysvětluje.

Po upozornění Českého rozhlasu prodejce falšovaný med z obchodu stáhl. „Inspektoři na místě konstatovali, že žádný prohřešek nebyl, protože už žádné zboží nenalezli,“ potvrdil mluvčí inspekce.

Mirko Kašpar, Zuzana Hálová, Vojtěch Kouřímský, Iveta Záleská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme