Polská ekonomika zpomaluje. Investoři začínají utíkat do Česka

Růst polské ekonomiky byl v 3. čtvrtletí nejnižší za poslední tři roky. Ekonomika země vzrostla o 2 a půl procenta, což je horší výsledek, než předpovídali například analytici oslovení agenturou Reuters.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polská ekonomika kvůli nejasným plánům vlády stagnuje

Polská ekonomika kvůli nejasným plánům vlády stagnuje | Foto: Creative Commons Attribution 2.0 Generic, Kamil Porembiński

Polskou ekonomiku brzdí nejasné plány současné vlády. Takhle to aspoň vidí předseda Svazu podnikatelů a zaměstnavatelů Cezary Kazmierczyk. „Příčinou je zneklidnění podnikatelů. Nevědí, jaká bude vládní politika, a tak se raději drží zpátky a rozhlížejí se. Čekají s investicemi a sledují, co bude dál,“ říká Kazmierczyk.

Současná vláda strany Právo a spravedlnost například slibovala zjednodušení daňového systému a odstranění byrokracie. Zatím v tomhle směru ale nic konkrétního neudělala. Naopak se pokusila zavést zvláštní daň na velké supermarkety a hypermarkety, kterou musela pozastavit po zásahu Bruselu. Polský hospodářský růst je přesto pořád rychlejší než v České republice nebo Maďarsku.

Česká Alexandria Group kupuje polskou cestovní kancelář Net Holiday. Nabídka dovolených se rozšíří

Číst článek

Investoři a podnikatelé ale začínají - obrazně řečeno - hlasovat nohama. V Polsku se v poslední době psalo a mluvilo o podnikatelích, kteří odcházejí do České republiky. „Je to spojené s výhodnějšími podmínkami pro malé firmy v Čechách. Zatím se pro odchod do Čech rozhoduje jen malý počet podnikatelů, je to spíš hodně medializované. Ale je pravda, že vzniklo hodně česko-polských kanceláří - účetnických a finančních - které s tím pomáhají,“ říká Kazmierczyk.

V Polsku je podle něj nadměrná byrokracie a příliš komplikovaný daňový systém. Vláda plánuje zanedlouho představit „Ústavu pro podnikání", která má zjednodušit podmínky pro hospodářskou činnost v zemi.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme