Polská vláda chystá dopravní revoluci

Do budování sítě dálnic a rychlostních silnic hodlá vložit miliardy eur. Výsledky ale velkým plánům neodpovídají. Tentokrát se zoufalou dopravní situaci snaží řešit premiér Kazimierz Marcinkiewicz.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stavební práce

Stavební práce | Foto: Jan Rosenauer

"Na dálnice a rychlostní silnice chceme vynaložit 100 miliard zlotých, to znamená kolem deseti miliard každý rok," prohlásil polský premiér. V přepočtu jde o 75 miliard korun ročně. Evropská unie do polských silnic investuje zhruba dvacet miliard eur.

Velká část těchto prostředků půjde na opravy těch nejhorších úseků a předělávky nekvalitně provedených stavebních prací.

"Je evidentní, že naše silnice jsou ve velmi špatném stavu. V nejbližším čase musíme vydat mnoho miliard, abychom zlepšili vozovky," oznámil premiér Marcinkiewicz.

Jedním z hlavních cílů je propojení dálniční sítě. Kousky moderních dálnic jsou roztroušeny po celém Polsku, tyto dopravní tepny na sebe bohužel nenavazují, a to komplikuje evropskou dopravu.

Milan Kopp, Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme