Polská vláda zřejmě chystá odvolání šéfa PKN Orlen

Šéf polského ropného koncernu PKN Orlen Igor Chalupec pravděpodobně brzy ze své funkce odejde. Píše o tom dnešní polský tisk. Orlen je většinovým vlastníkem českého Unipetrolu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Igor Chalupec (uprostřed)

Igor Chalupec (uprostřed) | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

O odchodu šéfa Orlenu Igora Chalupce se spekuluje už od nástupu bratří Kaczyńských k moci. Ti postupně ve všech společnostech se státní účastí vyměňují vedení, které tam dosadila levice. V Orlenu má stát sice jen 27 procent akcií, zachoval si ale rozhodující slovo. V případě Igora Chalupce současná vláda čekala, až dokončí "transakci století" spojenou s koupí litevské rafinérie v Možejkách.

Jak píše list Dziennik, Igora Chalupce zřejmě vystřídá právník Piotr Kownacki. Podle listu ministr státního majetku už vydal instrukci členům dozorčí rady, aby hlasovali pro odvolání Igora Chalupce. K tomu by mohlo dojít ještě tento týden. S tímto postupem údajně souhlasí i premiér Jaroslaw Kaczyński.

Dnešní Gazeta Wyborcza připomíná zásluhy Igora Chalupce, který z těžkopádného kolosu zapleteného do politických a obchodních afér vybudoval prosperující podnik.

Martin Dorazín, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme