Polské dráhy nabízejí při zpoždění slevu

Od dnešního dne přicházejí polské dráhy s výjimečnou službou pro cestující. Pokud vlak, kterým jedou, nabere zpoždění, získají slevu na příštím jízdném. Dráhy tak ale vlastně obcházejí unijní předpis, podle něhož by se mohli lidé při zpoždění vlaku domáhat přímo vrácení peněz.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlak Regionova

Vlak Regionova | Foto: České dráhy

Podle varšavského zpravodaje Českého rozhlasu Petra Vavroušky čeká od 24. listopadu odškodnění v případě zpoždění spoje na cestující polskými rychlíky InterCity.

"Nepůjde sice o žádné peníze, ale průvodčí každému hned na místě ve vlaku vydá potvrzení, že daný vlak nepřijel včas a pasažéři si pak na základě takového dokumentu budou moci koupit další lístek až s 50procentní slevou. Svou stížnost i nárok na slevu mohou kromě u průvodčího nárokovat také u pokladny nebo přes internet," vysvětlil Vavrouška na Rádiu Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj Českého rozhlasu v Polsku Petr Vavrouška o slevách za zpoždění, které ode dneška nabízejí Polské dráhy

Předpis EU nařizuje při zpoždění vrácení části peněz

Polské železnice ale k takové velkorysosti nevede jen snaha zlepšit služby pro cestující.

"Už od 3. prosince začne v řadě evropských zemí platit unijní nařízení, regulující odškodnění pasažérů tak, jak je tomu už například v letecké dopravě. Na jeho základě by se lidé mohli v případě většího zpoždění vlaků domáhat vrácení peněz - až poloviny ceny lístku, mohli by žádat nápoje i jídlo zdarma, případně i nocleh," řekl Vavrouška.

Polská vláda ale chce podle něj pomocí výjimky toto nařízení Unie o pár let odložit, protože pokud by se nová pravidla vztahovala na všechny vlaky v rámci Polska, obávají se zástupci polských drah, že se z pokladen na nádražích by se mohly stát spíše jakési bankovní přepážky. Proto dráhy v Polsku raději ode dnes začínají nabízet slevy na jízdném.

Zatím však není jisté, zda se polské vládě podaří unijní předpis odložit.

"Polská vláda o výjimku požádala, ale prezident Lech Kaczynski se obrátil na ústavní soud, a ten bude o celé věci rozhodovat právě 3. prosince, tedy v den, kdy mají nová pravidla začít platit," vysvětlil Vavrouška s tím, že polská vláda by chtěla, aby nová směrnice platila až od poloviny roku 2011 a aby se nevztahovala na příměstské a regionální spoje, jen na rychlíky.

V Česku odškodnění jen za zpoždění mezinárodních vlaků

Nová pravidla EU se dotknou od 3. prosince i českých pasažérů.

Podle mluvčího Českých drah Ondřeje Kubaly se však nová pravidla nebudou týkat vlaků, které jezdí jen na domácích trasách, ale nárok na poměrně vysoké odškodnění budou mít cestující se zakoupenou mezinárodní jízdenkou, a to už od 3. prosince.

Petr Vavrouška, Tomáš Pavlíček, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme