Polské ekonomice se navzdory problémům v Evropě daří

Polská ekonomika se přes problémy v eurozóně drží. Ve třetím čtvrtletí meziročně posílila o 4,2 procenta. Trh přitom předpovídal růst o 0,2 nižší. I přesto se čeká, že Polsko na turbulence v Evropě doplatí. Například podle OECD tamní ekonomiku přidusí jak úsporná opatření doma, tak i krizí způsobené snížení poptávky ze zahraničí. Pád má nicméně do jisté míry přibrzdit oslabení zlotého a také investice spojené s pořádáním fotbalového mistrovství Evropy v roce 2012.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polsko. Varšava

Polsko. Varšava | Foto: stock exchange

Česko ve třetím čtvrtletí nahlásilo meziroční růst o 1,5 procenta. V mezikvartálním srovnání stagnaci. Polsko meziročně rostlo o 4,2 procenta a mezikvartálně o procento.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vývoji ekonomiky v Polsku mluvil na Rádiu Česko ekonom Komerční banky Miroslav Frayer

„Hlavním zdrojem úspěchu Polska jsou bezesporu investice v infrastruktuře. Polsko společně s Ukrajinou v příští roce pořádá fotbalové mistrovství Evropy a to je ten hlavní zdroj pro investice. Ve srovnání s Českou republikou se Polsku daří i ve spotřebě domácností a proto polská ekonomika vykazuje tak silný hospodářský růst,“ říká ekonom Komerční banky Miroslav Frayer.

OECD čeká, že růst polského HDP zpomalí v příštích dvou letech z letošních 4,2 na úroveň 2,5 procenta. I na základě dnes zveřejněných čísel.

„Naše prognóza na tak razantní snížení růstové dynamiky prozatím neukazuje. Růst by se v příštím roce mohl nacházet někde nad hranicí tří procent. Polsko by se stále mělo opírat o silnou domácí poptávku díky investicím, které by měly být dokončeny před prvním výkopem mistrovství. Ve druhé polovině roku pak zřejmě uvidíme výraznější zpomalení v investiční aktivitě a ve spotřebě domácností. I tak by mělo Polsko za celý rok zaznamenat velmi slušný výsledek,“ uvádí ekonom.

OECD vychází z toho, že eurozóna nezkolabuje. „Polsko má již delší dobu vyjednanou úvěrovou linku od MMF pro případ, že by se dostalo do nějakých problémů. Na druhou stranu si nemyslí, že by se Polsko nacházelo v situaci, kdy by potřebovalo pomoc mezi prvními. Opírá se o silnou domácí poptávku a není tak závislé na vnějšku, jako ostatní regionální ekonomiky,“ dodává ekonom Komerční banky Miroslav Frayer.

Roman Chlupatý, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme