Polské předsednictví EU zrušilo středeční schůzku ministrů financí

Ministři financí zemí Evropské unie se zítra v Bruselu oproti původním předpokladům nesejdou. Zasedání mělo předcházet večernímu summitu EU. Polské předsednictví sedmadvacítky schůzku ministrů zrušilo. Poláci tvrdí, že od eurozóny stále nedostali žádný návrh na způsob boje s dluhovou krizí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie

Evropská unie | Foto: Evropská komise

Lídři států platících eurem slíbili takovou dohodu předložit zítra. Podle diplomatických zdrojů Českého rozhlasu by ale měli plán dnes pozdě večer vypracovat experti eurozóny. Eurposlanci před zítřejším summitem vyzývají lídry členských států k rozhodným krokům na obranu společné měny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Člen NERVu a poradce firmy Goldman Sachs Vladimír Dlouhý a stínový ministr financí ČSSD Jan Mládek ve večerních Ozvěnách dne

Z několika politických frakcí zaznělo: ‚Nechceme už další polovičaté řešení. Čekáme razantní řešení, abychom čelili útokům na euro.‘ Předseda socialistické frakce Martin Schulz upozornil, že členské země místo, aby pracovaly pro Unii, hledí na své národní zájmy.

„Způsobili jsme, že jedna z nejsilnějších měn ve světě je závislá na politických hříčkách a půtkách v jednotlivých členských státech,“ uvedl Schulz a jmenoval jako příklady Slovensko a Německo.

Předseda frakce konzervativců a reformistů Jan Zahradil nečeká od zítřejšího summitu velký přelom: „Zítřek bude pouze o kupování času. Ta cesta je nejvíce tradiční, je asi nejpohodlnější, je nejnákladnější a je nejméně věrohodná pro trhy.“

Spoluúčast České republiky

Premiér Petr Nečas na dnešní konferenci Národní ekonomické rady vlády upozornil, že České republiky se dluhová krize v zemích, kde se platí eurem, bezprostředně týká. I proto by se podle mnohých odborníků mělo Česko nejen do diskuzí ohledně dalšího fungování eurozóny zapojit.

„Patřím k těm, kteří jsou rádi, že jsme ještě v daném okamžiku nevstoupili do eurozóny. Na druhou stranu je to trošku fikce. My v eurozóně z hlediska fungování reálné ekonomiky jsme, jsme na ni hodně navázáni. Na nás by krize mohla významným způsobem dopadnout,“ upozornil člen NERVu a poradce firmy Goldman Sachs Vladimír Dlouhý.

Nemyslí si, že má Česká republika v tyto měsíce zasahovat do rozhodování hlavních zemí eurozóny. „Ale mohli bychom projevit určitou solidaritu - jednak diskuzí a jednak tím, že budeme dělat naše domácí úkoly. Nevyloučil bych ani spoluúčast do budoucího stabilizačního mechanismu od roku 2013. Je to něco, co by nám potom dalo určité východisko do diskuzí po stabilizaci,“ řekl Dlouhý.

Podobného názoru je i stínový ministr financí ČSSD Jan Mládek. „Hrozně vítám, že pan premiér dneska udělal prohlášení, že si je vědom toho, že problémy eurozóny jsou i našimi problémy a že je v našem zájmu, aby byly vyřešeny. Bylo by dobré, aby toto prohlášení ještě následovaly činy,“ zdůraznil Mládek.

Pavel Novák, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme