Polské tajné služby se obávají, že ruští oligarchové chtějí ovládnout Orlen

Polské tajné služby se obávají, že polský ropný koncern PKN Orlen se pokoušejí ovládnout ruští oligarchové. Společnost Orlen je mimo jiné vlastníkem 63 procent akcií českého Unipetrolu. Ministr pro koordinaci tajných služeb Zbigniew Wassermann chce proto zjistit, kdo je vlastníkem části akcií Orlenu, a jaké jsou mezi menšinovými akcionáři vztahy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

logo firmy PKN Orlen

logo firmy PKN Orlen | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Služba pro vnitřní bezpečnost informovala předsedu vlády a ministra národního majetku, že v červenci došlo k podezřelým pohybům akcií Orlenu. Majitele změnilo devět procent akcií, což nemusí ale může znamenat, že se někdo pokouší skupovat podíly. Problém je v tom, že akcionáři, kteří vlastní méně než pět procent akcií, mohou zůstat anonymní. Tajné služby se obávají, že se tyto akcie pokouší získat firmy nastrčené ruským Lukoilem. Stát má v Orlenu dohromady 32 procent. Odhaduje se, že druhou třetinu ropného koncernu vlastní penzijní a investiční fondy.

Stát chce svůj vliv v největší polské společnosti posílit sloučením Orlenu s druhou velkou ropnou firmou - gdaňskou skupinou Lotos. O jejich fúzi ale zatím vláda nerozhodla. Sloučením by vznikl ropný kolos s prakticky monopolním postavením na trhu.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme