Polské veto nové smlovy mezi EU a Ruskem vyvolalo diskusi

Polsko sáhlo pro poslední zbraň - píše Gazeta Wyborcza o polském vetu zahájení jednání o nové smlouvě mezi Unií a Ruskem. Důvodem veta je zákaz dodávek polského masa do Ruska. Polsko má - jako každá jiná země Evropské unie - právo tvrdě bojovat za své zájmy, píše Gazeta Wyborcza.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Syrenka - symbol Varšavy

Syrenka - symbol Varšavy | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

A připomíná, že práva veta využilo například Španělsko, Kypr a Rakousko. Zatáhnutí za záchrannou brzdu je odůvodněné - nejen kvůli embargu na import polského masa. Bezpečnost dodávek energie z Ruska je stejně důležitá a měli bychom o ni bojovat i za cenu zastavení procesů v Bruselu. Potíž je ale v tom, že veto je v Unii zbraní hromadného ničení. Každý, kdo ji používá, si musí být jistý, že se mu to vyplatí a že dosáhne svého cíle. Musí mít plán na dny a týdny po vetu.

Podle polského listu premiér ani ministryně zahraničí takový scénář nemají. Vláda začala od konce - od ukazování svalů. Do Evropy jsme vyslali signál, že veto je součástí předvolební kampaně strany, která svým voličům neustále říká, že boj za národní zájmy je imperativem zahraniční politiky.

Nejlepším řešením by bylo, kdybychom Unii přesvědčili, aby nám dala pevné záruky, že nám pomůže zrušit embargo na vývoz masa do Ruska. Otázkou ale zůstává, jestli jsme už nevystříleli všechnu munici, napsala Gazeta Wyborcza.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme