Polské zemědělce stálo sucho téměř dvě miliardy zlotých

Na miliardu a 800 milionů zlotých, tedy asi 413 milionů eur zatím odhaduje polské ministerstvo zemědělství ztráty způsobené letošním suchem. O úvěry, které mají pomoci farmářům překonat neúrodný rok, žádají ministerstvo všechna polská vojvodství.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

sucho

sucho | Zdroj: ČTK

Podle ministra zemědělství Wojciecha Olejniczaka jsou výnosy na některých farmách oproti loňsku o pět až deset procent nižší. Jsou ale i zemědělci, kteří letos sklidili jen polovinu toho, co v předchozím roce.

Nejvíce postihlo sucho zemědělce na severozápadě Polska. Úvěry na pokrytí ztrát způsobených dlouhodobým suchem mají jen ve čtyřech nejsušších vojvodstvích dosáhnout až miliardy zlotých.

Polští klimatologové upozorňují, že několikatýdenní sucha se mohou opakovat i v příštích letech. Několik suchých roků za sebou Polsko zažilo už v 50. letech a na počátku 80. let. Podle klimatologů už ale následující léta nemusejí být tak suchá jako to letošní.

Pavel Novák, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme