Polsko by podle premiéra mělo eurozóně pomoci. Opozice je proti

Polský Sejm řešil, jestli se má Polsko podílet na finanční pomoci eurozóně. Vládní koalice tvrdí, že ano. Opozice hájí rozhodné ne.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polský premiér Donald Tusk (vlevo) a ministr zahraničí Radek Sikorski v Sejmu při jednání o pomoci eurozóně

Polský premiér Donald Tusk (vlevo) a ministr zahraničí Radek Sikorski v Sejmu při jednání o pomoci eurozóně | Zdroj: ČTK

Osočování, urážky a nulová šance na kompromis. Taková atmosféra panovala v polském Sejmu.

Premiér Donald Tusk se snažil přesvědčit opozici, že pomoc eurozóně je polským národním zájmem i přesto, že Poláci používají svůj zlotý.

„Polsko chce být součástí silné Evropy a nechce stát na jejím okraji. Proto se chceme podílet na finanční pomoci eurozoně,“ řekl polský premiér.

Varoval, že Unie se může potichu rozdělit na dvě části. Na země eurozóny a zbytek. A to je podle Donalda Tuska pro Polsko nebezpečný scénář. Proto je záchrana eurozóny pro Poláky klíčová.

Naopak opozice argumentuje, že současná krize není polským problémem a země by neměla půjčovat peníze Mezinárodnímu měnovému fondu.

Petr Vavrouška, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme