Polsko chce vetovat jednání o strategickém partnerství s Ruskem

Finsku jako předsedající zemi Evropské unie se včera nepodařilo překonat námitky Polska, které chce vetovat jednání s Ruskem o strategickém partnerství. Finsko přitom přišlo s dalšími návrhy, jak vyhovět polským požadavkům. Horečná jednání budou pokračovat dnes dopoledne. EU se totiž snaží shodnout na mandátu pro vyjednávání o smlouvě do summitu EU-Rusko, který se koná zítra v Helsinkách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie

Evropská unie | Foto: europa.eu.int

Summit Evropská unie - Rusko má začít zítra. Členské země se snaží dohodnout na mandátu pro vyjednávání o smlouvě, která má nově upravit vztahy Ruska s Evropskou unií. Polsko se ale postavilo proti tomu. Požaduje, aby Moskva nejprve zrušila zákaz dovozu polského masa a aby ratifikovala energetickou chartu, která má upravit pravidla pro přístup zahraničních firem na ruský energetický trh a zajistit stabilitu dodávek ruského plynu a ropy.

Diplomatické rozepře mezi Polskem a Ruskem nejsou ničím novým, Varšava ale nyní využívá členství v Evropské unii, aby na Moskvu vyvinula tlak na nejvyšší úrovni.

Vít Pohanka, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme