Polsko dostalo první dodávku plynu z Kataru, chce snížit závislost na Rusku

V polském Svinoústí dnes zakotvila obří loď, dlouhá 300 a široká 50 metrů. Není ale výjimečná ani tak svou velikostí, jako spíš tím, co přivezla. Dopravila totiž do Polska z Kataru historicky první náklad zkapalněného plynu (LNG). Ten má postupně nahradit dodávky z východu a zbavit Polsko energetické závislosti na Rusku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poláci sledují příjezd tankeru Al Nuaman do baltského přístavu Svinoústí

Poláci sledují příjezd tankeru Al Nuaman do baltského přístavu Svinoústí | Zdroj: ČTK

Tanker Al Nuaman přepravil do přístavu ve Svinoústí 210 tisíc metrů krychlových plynu.

První dodávka má především symbolický význam, jejím účelem je zprovoznění prvního polského terminálu na LNG.

Přehrát

00:00 / 00:00

Polsko dostalo první dodávku zkapalněného plynu z Kataru. Význam této události přiblížil zpravodaj Vít Pohanka

U zařízení, které je největším svého druhu v Baltském moři a jedním z největších v Evropě, se nechali vidět představitelé hlavních politických stran už před říjnovými parlamentními volbami, ačkoliv teminál dosud není akceschopný.

„V druhé polovině příštího roku bude terminál sloužit našim klientům. Umožní přístup na globální trh s plynem nejenom zákazníkům z Polska, ale z celé střední Evropy,“ řekl dnes novinářům šéf společnosti Polské LNG Jan Chadam.

Tanker Al Nuaman dopravil do Polska 210 tisíc metrů krychlových plynu | Foto: ČTK

Dvacetiletou dohodu o zásobování plynem přes terminál ve Svinoústí podepsalo Polsko se společností Qatargas v roce 2009. Stavět se začal v roce 2011 a náklady na jeho vybudování se vyšplhaly na zhruba 720 milionů eur, v přepočtu 19,5 miliardy korun.

Počáteční roční kapacita terminálu bude pět miliard kubických metrů, což představuje zhruba třetinu polské spotřeby plynu. V příštích letech by se kapacita mohla zvýšit na 7,5 miliardy kubických metrů. Přes nově budované plynovody by se tento plyn mohl dostat časem dostat i na český trh.

Rusko už ztatilo monopol v Pobaltí

Podobné zařízení pracuje už skoro rok v sousední Litvě. Pro zemi to znamenalo přelom v zásobování plynem a hlavně prudký pokles cen této suroviny.

Terminál v Klajpedě pokryje nejenom litevskou spotřebu, z 80 až 90 procent může v případě potřeby pokrýt i spotřebu všech tří pobaltských republik. Rusko tak ztratilo dosavadní monopol, který nad státy v tomto regionu dosud mělo.

Polsko v současnosti z Ruska dováží zhruba 40 procent své poptávky po plynu. Pětinu polské poptávky obstarává střední Asie a třetina spotřebovávaného plynu je z vlastních zdrojů.

ČRo, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme