Polsko ovládla "cukrová horečka"

Honba za cukrem - tak by se dala nazvat dnešní situace v sousedním Polsku. Cukrová horečka ovládla obchody hlavně v menších městech. Do zásoby ale začali kupovat cukr i obyvatelé větších měst včetně Varšavy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

balíček cukru

balíček cukru | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Regál s označením "cukier" zel prázdnotou a místo úhledně srovnaných balíčků v něm byla cedulka s oznámením, že nedostatek sladidla je pouze dočasný. Cukrová horečka už dorazila i do Varšavy. O víkendu ale lidé začali ve větší míře kupovat například ve městech Kielce na jihu a v Olszynu na severu Polska. Cukr zmizel z regálů a palet také například v obchodech v Katowicích ve Slezsku, nebo v Zieloné Górze poblíž hranic s Německem.

Podle tiskové mluvčí obchodní sítě Ahold Polska Dominiky Kosmanové, není cukrové nákupní šílenství jen předzvěstí blížících se Velikonoc. "Zvýšený zájem zákazníků o cukr trvá už týden. Je způsobený hlavně informacemi, které se objevily v médiích, že se v souvislosti se vstupem do Evropské unie cena cukru zvýší."

Některé obchodní sítě zavedly regulační opatření proti spekulačnímu nákupu cukru. Například v jednom z hypermarketů v Kielcích mohl jeden zákazník koupit maximálně 10 kilo cukru. Co si o cukrovém šílenství myslí sami zákazníci jednoho z varšavských supermarketů, kteří dnes místo cukru našli v obchodě jen prázdný regál?

"To je lidská hloupost, víte. Proto lidé cukr skupují," myslí si paní Elžbieta. "Každý se bojí zdražování. Většina lidí žije velmi skromně, a proto se bojí, že budou muset platit víc. Ale opravdu není potřeba se takto chovat. Vždyť přece na pár groších až tolik nezáleží."

"Cukru je teď nedostatek, protože za několik měsíců bude dražší. Takže se vyplatí jej prodávat potom a ne teď, kdy je levný," uvažuje o příčinách nedostatku cukru v obchodech pan Sebastian.

"Lidé si myslí, že jakmile vstoupíme do Unie, cukr bude o hodně dražší. To co se děje, je ale ještě pozůstatek socialismu. Dříve, když se proslechlo, že něco bude dražší, lidé začali honem všechno skupovat," vysvětluje pan Tadeusz.

Podle průzkumu veřejného mínění se tři čtvrtiny Poláků obávají zdražení cen potravin po 1. květnu. Nezávislé středisko pro hospodářský výzkum sice připouští, že v Polsku jsou ceny nižší, než v Unii - asi na úrovni 64% oproti státům patnáctky. Nedá se ale mluvit o vyrovnání cen s Unií v průběhu několika nejbližších let. A už vůbec ne od 1. května. Ceny se sice zvýší, ale Poláci se v žádném případě nemusejí obávat zdražování o 5 až 15 %, na které si museli zvyknout v dobách reálného socialismu.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme