Polsko potřebuje reformy. Volby je ale asi oddálí

Polští centrální bankéři dnes pravděpodobně ponechají klíčovou úrokovou sazbu beze změny. Ta tak zůstane na 3,5 procentech, tedy na úrovni historického minima, už sedmnáctý měsíc po sobě. Shodují se na tom alespoň analytici oslovení agenturou Bloomberg, kteří zároveň připomínají, že ve vedení bankovní rady panují výrazné názorové rozpory.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polská republika

Polská republika | Foto: Emanuel Macoun

Zatímco část bankéřů považuje nastartované oživení polské ekonomiky za udržitelné, část varuje před tím, že po vyprchání jednorázových vlivů, jako je privatizace, hrozí zpomalení.

K tomu by navíc podle některých expertů mohly přispět i strukturální problémy polského rozpočtu, které znervózňují trhy.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vývoji polské ekonomiky mluvil Miroslav Frayer ve Světě o deváté Rádia Česko

Polské HDP posílí podle odhadů o 3,5 % , na druhou stranu se deficit rozpočtu přiblíží 8 procentům.

„Polsko jako jediná evropská ekonomika se vyhnulo ekonomické recesi, nicméně ty problémy s dluhem ho neminuly a je bezesporu nutné, aby i tamější vláda přistoupila k reformám,“ upozornil na Rádiu Česko ekonom Komerční banky Miroslav Frayer a dodal:

„Polská strana dostala i varování od ratingových agentur, takže určitá fiskální konsolidace si myslím, že je namístě.“

Podle něj Polsko, stejně jako Česká republika, potřebuje vyřešit penze, sociální systém a zdravotnictví. „A myslím si, že musí jít hlavně o dlouhodobý proces, který třeba v prvních letech nemusí vést k tak razantnímu snižování deficitu, ale musí se jednat o důvěryhodný a naplnitelný fiskální plán.“

Polsko ovšem v příštím roce čekají volby a vláda podle analytiků k reformám v této době jen stěží najde odvahu. Situace se tak podle nich bude zhoršovat. „Myslím si, že to riziko je opravdu velké,“ potvrdil Frayer ve vysílání Rádia Česko.

Roman Chlupatý, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme