Polský prezident podepsal zákon omezující nedělní prodej, od roku 2020 bude platit úplný zákaz

Polský prezident Andrzej Duda podepsal v úterý zákon, který omezuje nedělní prodej. Od března budou mít obchody povoleno otevřít na dvě neděle v měsíci, v příštím roce už jen na jednu. Od roku 2020 bude platit úplný zákaz s výjimkou sedmi nedělí v roce. Uvedla to televize TVN 24.

Tento článek je více než rok starý.

Varšava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nakupování, nákup, nákupní košík (ilustrační foto)

Poláci budou nuceni své nedělní nákupy omezovat, od roku 2020 bude platit úplný zákaz prodeje (ilustrační foto) | Foto: flickr.com, Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.0 Generic, Nic Taylor

Zákon, který prosadila konzervativní vláda a odbory Solidarity, podle agentury AP nejspíše podnítí protesty západních obchodních řetězců, které si zákon nejvíce bere na mušku. Značná část jejich zisků se vytváří o víkendech, kdy hodně zákazníků vyráží do supermarketů na velké nákupy na celý týden. Kritici těchto poměrů tvrdí, že prodavačky musí trávit dlouhé hodiny v práci za mizerný plat. Liberální opozice zase podezírá, že si zákon vynutila od vlády vlivná katolická církev.

Prezident si od zákona slibuje, že prospěje rodinnému životu zaměstnanců. Zarecitoval při této příležitosti dávnou dětskou písničku, podle které „neděle s tátou, neděle s mámou je nejhezčí den v týdnu“.

Duda také uvedl, že velcí obchodníci by měli přizpůsobit svou praxi novému systému a požádal je o pochopení. Zákon se podle něj snaží ‚obnovit normálnost‘ a podobná pravidla navíc fungují v řadě dalších evropských zemí včetně Německa a Rakouska.

Zákon obsahuje mnoho výjimek, zejména v případě malých rodinných obchodů, pekáren, lékáren, kiosků, benzinových stanic, květinářství, hotelových obchodů, veterinárních klinik či uměleckých akcí. Podle kritiků bude snadné zákaz obcházet. Experti podle listu Gazeta Wyborcza zase varují, že zákaz povede k pětiprocentnímu poklesu tržeb obchodů, ke zrušení 36 tisíc pracovních míst a k poklesu příjmů státního rozpočtu o 1,8 miliardy zlotých ročně, tj. asi 11 miliard korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme