Polsko se obává omezení dodávek ruského plynu

Moskva hodlá omezit Bělorusku dodávky zemního plynu. Důvodem jsou nesplacené pohledávky za surovinu ve výši asi půl miliardy dolarů. Na tranzitu přes běloruské území jsou závislé středo a západoevropské země. Problémy s dodávkami ruského plynu se v první řadě mohou dotknout Polska. Podle tamního ministerstva hospodářství ale zatím není důvod k panice.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

potrubí, plynovod

potrubí, plynovod | Foto: Archiv ČRo

Ruský Gazprom v dopise ujistil polské partnery, že udělá vše pro to, aby zajistil dodávky plynu v dohodnutém množství.

Tlak v potrubí z Běloruska zůstává na stejné úrovni, oznámil ministr hospodářství Piotr Wozniak. "Samozřejmě, že cokoli se děje na východě, vyvolává obavy. Dosud se nám nepodařilo diverzifikovat zdroje plynu," dodal Wozniak.

Podle ministra hospodářství by se problém mezi Ruskem a Běloruskem neměl projevit v tranzitu plynu do západní Evropy. Spotřeba je v létě nízká a všechny země mají dostatečné rezervy. Přes Bělorusko proudí do Německa, Polska a Litvy 20 procent ruských dodávek.

Martin Dorazín, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme