Polsko stále odmítá dohodu o snížené sazbě DPH v EU

Polská vláda nesouhlasí se změnami v DPH, které navrhuje Rakousko jako předsednická země EU. Oznámila to vicepremiérka a ministryně financí Zyta Gilowská. Polsku jde hlavně o bytovou výstavbu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

stavba rodinného domku

stavba rodinného domku | Foto: Marián Vojtek

Od prvního ledna 2008 by Poláci museli platit 22 procent DPH místo dnešních sedmi, a to je bolestný rozdíl. Varšava usiluje o to, aby se snížená sazba DPH ve vybraných odvětvích uplatňovala až do roku 2015. Snížené sazby mají v nových členských zemích platit už jen do konce příštího roku.

Podle vicepremiérky Zyty Gilowské má pro Polsko klíčový význam, aby bylo přijímáno jako rovnocenný partner. Zdůraznila, že negativní stanovisko vlády není namíření proti občanům jiných států.

"Tento návrh musíme vetovat, protože bezpodmínečné přijetí rakouského projektu, které od nás očekávali, by přineslo prospěch jiným zemím bez jakýchkoli ústupků ve prospěch naší země," uvedla vicepremiérka v tiskovém prohlášení.

Rakousko jako předsedající země Evropské unie odmítavé stanovisko Polska k DPH už obdrželo. Situaci podle mluvčího předsednictví vyhodnocuje. Proti dohodě na změně režimu snížené sazby daně z přidané hodnoty v Evropské unii se minulý týden ohradila také česká a kyperská vláda. Obě ale narozdíl od Poláků svá odmítavá stanoviska k návrhu odvolaly.

Pro nové členské státy bylo navrhované prodloužení platnosti snížené sazby DPH na opravy domů a další služby do roku 2010 nevýhodné. Návrh totiž neprodlužoval výjimky, které tyto země sjednaly při vstupu do Unie.

Milan Kopp, Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme