Polsko vyzývá ke vzájemné energetické pomoci

Polsko navrhuje vytvoření systému smluv, zaručujících vzájemnou energetickou pomoc v případě výpadků dodávek plynu a ropy z Ruska. Informuje o tom dnešní polský tisk.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

hořící plyn

hořící plyn | Foto: MORA Moravia, a. s.

"Jeden za všechny, všichni za jednoho," navrhují politici z vládnoucího Práva a spravedlnosti a osobně i prezident Lech Kaczyński. Jejich koncepce energetické bezpečnosti připomíná princip Severoatlantické aliance, kde ohrožení jednoho ze členů NATO je považováno za ohrožení celé Aliance.

Navrhovaný energetický systém by měly tvořit společné zásobníky plynu, dobudování současných plynovodů a výstavba nových. Polsko hodlá tento projekt vyhlásit na setkání ministrů zahraničí Evropské unie před březnovým ekonomickým summitem.

Varšava chce získat podporu České republiky, Slovenska, Maďarska, Rakouska a Litvy, píše dnešní Gazeta Wyborcza. K systému vzájemné energetické pomoci by se mohly připojit také Ukrajina a Moldavsko.

Martin Dorazín, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme