Polský prezident podporuje sloučení dvou největších polských rafinérii

Polský prezident podporuje fúzi dvou největších polských ropných firem - PKN Orlen a skupiny LOTOS. Jejich sloučení má být obranou před ruskými oligarchy, kteří se zřejmě pokoušejí ovládnout ORLEN. Ten je mimo jiné většinovým vlastníkem českého Unipetrolu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

logo firmy PKN Orlen

logo firmy PKN Orlen | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Polský palivový sektor by se měl integrovat, uvedl prezident Lech Kaczyński. Zastáncem sloučení dvou největších rafinérií je šéf Orlenu Piotr Kownacki, kterého do čela této mocné společnosti dosadila vláda Jaroslawa Kaczyńského.

Premiér, ministr hospodářství i ministr pro koordinaci tajných služeb se obávají, že ruské ropné společnosti už delší dobu skupují menšinové podíly v Orlenu. Služba pro vnitřní bezpečnost totiž informovala příslušné orgány, že došlo k podezřelým pohybům akcií Orlenu. Majitele změnilo devět procent akcií, což nemusí ale může znamenat, že se někdo pokouší skupovat podíly. Problém je v tom, že akcionáři, kteří vlastní méně než pět procent akcií, mohou zůstat anonymní.

Ve skupině LOTOS drží stát většinu akcí, zatímco v Orlenu jen třetinu. Fúze obou firem by tedy posílila postavení státu v tomto strategickém odvětví. Na energetickou bezpečnost ale doplatí běžní spotřebitelé. Orlen a Lotos prakticky zcela ovládnou polský palivový trh.

Martin Dorazín, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme