Polský tisk upozornil na nedůstojné pracovní podmínky

Polští nevolníci v Čechách - pod tímto titulkem informuje list Gazeta Wyborcza o nedůstojných podmínkách, ve kterých pracují polští dělníci v jedné z firem, vyrábějící komponenty pro mladoboleslavskou škodovku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kladivo v ruce

kladivo v ruce | Foto: Milan Baják | Zdroj: Český rozhlas

Reportéři listu Gazeta Wyborcza odhalili, že ve firmě Zetka Auto pracuje kolem 900 Poláků v doslova středověkých podmínkách. Bydlí ve staveních po bývalém JZD. Podlaha je špinavá, vzduchem se nese zápach žluklého tuku, cigaret a alkoholu, popisují reportéři ubytování polských dělníků. Dodávají, že Poláci pracují u pásu ve dvou směnách i několik dnů za sebou,bez nároku na odpočinek.

Nemají dostatek pracovních oděvů ani obuvi. List připomíná, že Poláci podepsali nevýhodné smlouvy, přesto je zaměstnavatel neplní - za práci měli brát 13 tisíc korun měsíčně, první peníze ale dostali až po dvou měsících, a to pouze za jeden odpracovaný měsíc.

Pracovní úrazy lékař kvalifikuje jako úrazy v domácnosti a poškození nemají nárok na odškodnění. Gazeta Wyborcza v závěru informuje, že úřad práce v podkarpatském vojvodství už zastavil nábor zaměstnanců pro českou firmu a případ předal prokuratuře.

Milan Kopp, Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme