Polští nezaměstnaní pátrají po svých německých kořenech - kvůli dávkám

Poláci bez práce pátrají po svých německých kořenech, aby mohli zažádat o německé občanství a posléze o podporu v nezaměstnanosti. Ta často dosahuje desetinásobku podpory pobírané v Polsku. Zprostředkování těchto výhod se zabývá jeden bývalý německý advokát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ulice

Ulice | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Hans-Bernhard Lahme si v Polsku zřídil konzultantskou firmu, která shání nezaměstnané s německými kořeny. Těm potom za provizi pomůže vyplnit žádost o německé státní občanství a posléze poskytuje za úplatu také pomoc při získávání německé podpory v nezaměstnanosti.

Podle deník Bild "kvetou" tyto legální aktivity hlavně v polském Zhořelci a sousedním německém Görlitz. Tamní úřad práce vyplácí "poněmčeným" Polákům zhruba 1 200 eur měsíčně. Řada příjemců podpory navíc na polské straně hranice zřejmě načerno pracuje. Advokát Lahme už takto učinil německé občany z asi tisícovky Poláků. Zájem je prý stále veliký.

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme