Polští politici chtějí do tří let zavést euro, tamní centrální banka navrhuje počkat

Polsko se chce do tří let zbavit zlotého a zavést euro. Polští politici tvrdí, že pokud se chce Varšava stát důležitým hráčem Evropské unie, musí být ve skupině států, která o její budoucnosti rozhoduje. Tím mají na mysli státy eurozóny, které plánuji těsnější integraci a rozhodují o nových pravidlech. Centrální bance se to ale nelíbí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finance, peníze

Finance, peníze | Foto: Free Digital Photos

Guvernér polské centrální banky Marek Belka tvrdí, že by mělo Polsko počkat, až se stabilizuje dluhová krize. Vláda se podle něj opírá pouze o politické argumenty, místo aby přihlížela k ekonomickým faktorům.

Přesvědčit Poláky, aby se vzdali zlotých navíc nebude snadné. Průzkumy veřejného mínění naznačují, že přijmout euro si přeje méně než třetina občanů.

Pokud jde o Českou republiku, ta se zavedením evropské měny v nejbližší době nepočítá. Nepřijme ji dříve než v roce 2017. Nejblíže má k zavedení eura Lotyšsko, které plánuje do eurozóny vstoupit v roce 2014.

Silvie Třeslínová, Vojtěch Kouřímský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme