Polští zemědělci doufají, že Brusel nezakáže vývoz drůbeže

Evropská komise má dnes rozhodnout, jestli zakáže vývoz drůbeže z Polska. O víkendu tam na dvou farmách našli smrtící virus ptačí chřipky H5N1.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

likvidace drůbeže v Polsku

likvidace drůbeže v Polsku | Zdroj: ČTK

Polské úřady začaly okamžitě postupovat podle unijních procedur. Veterinární služba včera zlikvidovala krůty i na třetí farmě, kde se virus H5N1 sice neobjevil, ale její zaměstnanci mohli přijít do styku s infikovanými krůtami. Situace je celkově pod kontrolou. Ohroženou oblast monitorují odborníci a nic zatím nenasvědčuje tomu, že by se virus šířil.

Podle ministerstva zemědělství je Brusel s rychlostí reakce i úrovní opatření velmi spokojený. Polští zemědělci proto doufají, že Evropská komise vývoz drůbež nezakáže. Přestože vláda slibuje kompenzace, některá hospodářství by se z takové rány nemusela vzpamatovat.

Milan Kopp, Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme