Polští zemědělci se dočkají přímých dotací EU dříve

Zemědělci v nových členských státech Evropské unie mají dostat přímé dotace už v polovině října. Původně s nimi počítali až v prosinci. S žádostí o urychlení výplat dotací se do Bruselu obrátilo Polsko. Podobné žádosti zazněly i ze Slovenska a z Litvy. Nejen polští zemědělci tak mohou počítat s unijním příspěvkem ještě před zimou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

pole s řepkou

pole s řepkou | Foto: Leadingfarmers.cz

O dřívější výplaty dotací se zasazovaly polské zemědělské odbory a také pěstitelská a chovatelská sdružení. Ministerstvo zemědělství tedy takový oficiální požadavek do Bruselu poslalo. Evropská komise se podle vyjádření své mluvčí Beate Gminderové obecně vzato k této prosbě přiklání.

První zemědělci tak mají už v polovině října dostat 44 až 62 euro za hektar obdělávané půdy. V Polsku o unijní dotace požádalo 85% zemědělců - tedy skoro 1 a půl milionu hospodářství. Polští zemědělci jen letos dostanou z unijní pokladny téměř 8 miliard zlotých.

Milan Kopp, Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme