Pomáhají evropské fondy, jak mají? Debata o rozpočtu EU znovu vzbudila pochyby

Skoro denně teď čteme zprávy o tom, jak se u nás evropské peníze používají na pochybné projekty. A množí se také případy, u kterých se objevilo silné podezření z korupce. Možná tak je na čase zeptat se: dokážeme vůbec evropské miliardy smysluplně využít?

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eurodotace. Ilustrační foto

Eurodotace. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

„Víc než 40 procent všech investic z veřejných peněz jde v Česku z evropských fondů,“ připomíná v rozhovoru pro Český rozhlas eurokomisař pro regionální politiku Johannes Hahn.

I z toho je patrné, že bez dotací z Bruselu by se v Česku skoro nestavěly dálnice, neopravovaly chodníky a peněz na rozvoj obcí by bylo výrazně míň. Česko by na to prostě nemělo peníze.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nad využitím peněz z evropských fondů se zamyslel bruselský zpravodaj Ondřej Houska

Jenže se nabízí otázka: má vůbec smysl, aby bohatší státy tohle všechno platily?

„Země, které dotace dostávají, je často vnímají jako nějaký dar, jako něco, na co prostě mají právo,“ říká ekonomka Benedicta Marzinottová z bruselské výzkumné společnosti Bruegel.

Takový postoj se podle ní musí změnit, státy pak totiž s penězi nakládají zcela podle libosti. Výsledkem jsou často obrovské chyby a podvody. Tedy něco, co dobře známe i z České republiky.

Premiér Petr Nečas proto zdůrazňuje, na co by se teď Česko mělo soustředit: „Já považuji za klíčové nikoliv samotné množství prostředků, které jdou na kohezní politiku, ale především to, abychom v následujícím sedmiletém období využívali tyto prostředky skutečně efektivně.“

EU nemá rozpočet na příští roky, summit evropských lídrů v Bruselu zkrachoval

Číst článek

Benedicta Marzinottová ale připomíná ještě jednu zásadní věc. V Evropě chybí analýza toho, jestli podpora chudších regionů skutečně pomáhá jejich ekonomickému růstu.

„Pak ani nemá cenu diskutovat o tom, kolik peněz by která země měla z evropských fondů dostat,“ říká Marzinottová.

Podle jejích vlastních výzkumů můžou mít evropské miliardy skutečně pozitivní vliv jen v těch zemích, ve kterých dobře funguje státní správa a míra korupce je v nich nízká. A k takovým státům Česko svou vlastní vinou nepatří.

Ondřej Houska, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme